Herman Ottó Múzeum

Színészmúzeum

Cím

3525 Miskolc, Déryné u. 3.

Telefon

+36-70/943-2916

E-mail

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás

Nyitva: keddtől szombatig 9-17 óra között.
Vasárnap kizárólag csoportok számára,  előzetes bejelentés mellett látogatható.

Kutatás

A gyűjteményben folyamatos a kutatószolgálat. Előzetes bejelentkezés alapján, egyénileg megbeszélt időpontban állunk a szakemberek, egyetemi hallgatók rendelkezésére.


Az ország legnagyobb múltra visszatekintő teátruma a Miskolci Nemzeti Színház, amely az 1991 - 1996 között folyó színház​rekonstrukció eredményként színházi negyeddé bővült. Az épületegyüttesben​,​ a Déryné utcában, ahol 1823-tól 1843-ig Magyarország  első magyar nyelvű kőszínháza állt, található a miskolci színészmúzeum, ​az elhunyt miskolci teátristák emlékhelye.

A múzeum gondolata Gyarmathy Ferenc színművészben fogalmazódott meg, aki az 1980-as évek közepétől gyűjtötte pályatársai relikviáit. A színművész és a köréje szerveződő Színész Emlékház Egyesület kezdeményezésére született meg a  Miskolci Galéria által működtetett intézmény, amely 1996. október 22-én nyitotta meg kapuit. A leégett első kőszínház helyén emelt klasszicista épület felújítására és a múzeum kialakítására az Európa Tanács támogatásával került sor. A terveket Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész és az Interplan Kft. készítette, a kivitelezést Simon Gábor beruházási főmérnök irányította.

A múzeum a miskolci színház múltját, művészeinek életpályáját dokumentálja és mutatja be a közönségnek.​ ​A "Hódolván Tháliának" c. állandó kiállítás 2010-ben újult meg Mikita Gábor  színháztörténész-muzeológus forgatókönyve és Juhász Katalin látványtervező tervei alapján.Az első traktus a miskolci színjátszás kezdeteit eleveníti fel: XIX. századi színjátszásunknak számtalan jelentős személyisége megfordult Miskolcon - rájuk emlékeztetnek többek között a klasszicista épület bolthajtásos kapubejáratának márványszobrai. Az emeleti kiállítótermek az 1857-ben átadott második miskolci kőszínház működését mutatják be. Az első kisteremben a színház megnyitását a nyitó díszelőadás kulcsszereplőinek - Jókainé Laborfalvi Róza, Egressy Gábor, Telepy György - kiemelésével idézi meg tárlat. Ugyanitt a később emelt toronyóra szerkezete, illetve az 1925-ös felújítás tervrajzai jelzik a színház folyamatosnak mondható korszerűsítését.

A következő kisteremben a XX. század polgári színjátszásába a legjelentősebb direktorok - Palágyi Lajos, a Sebestyén-testvérek, Földessy Géza - működésén keresztül pillanthat be a látogató. Ugyanitt történik az innen induló Latabár-dinasztia bemutatása is. A XX. század színészóriásai közül is sokan indultak e város színpadáról: archív felvételekről többek között Bilicsi Tivadar, Bessenyei Ferenc mesél a miskolci színjátszás nagy pillanatairól.

A​z államosított színház fél évszázadát összefoglaló​  nagyterem a színpad világát idézi, a látogató imitált színpadi közegben érezheti magát: a kiállítási dokumentumok, fotók, plakátok, szcenikai tervek, személyes tárgyak, a színházi szerkezetek stilizált díszletelemekre, illetve  díszletfalak közé kerültek.

A magyar színháztörténet egészére kiható előadások mellett fontosak a személyes történetek, emlékek is. Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán miskolci találkozását felidéző fotó mellett a Miskolchoz hűséges művészek, többek között Márffy Vera, Ábrahám István, Fehér Tibor emlékei idéznek meg felejthetetlen színházi estéket. A fiatalabb korosztályokra gondolva gyermeksarok is várja a legkisebbeket bábokkal, jelmezekkel, kifestővel, képkirakóval.

A múzeum időszakos kiállításoknak​,​ rendezvényeknek is helyet ad.

NKA

Állományvédelem

Színészmúzeum