Herman Ottó Múzeum

SZÍNÉSZMÚZEUM

SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUM (THÁLIA-HÁZ)
3529 Miskolc, Déryné u. 3.

​,,Ez víg város, itt jó lesz nekünk..."​
Jelenetek a miskolci színjátszás történetéből
Állandó kiállítás

A kiállítás a miskolci színjátszás két évszázados történetét, a színház múltját, művészeinek életpályáját mutatja be a vándorszínészet korától napjainkig. Feleleveníti a magyar színház kezdeteit, ismerteti az 1857-ben átadott második miskolci kőszínház működését és folyamatosnak mondható korszerűsítését. A kiállítás legnagyobb egysége az államosított színház fél évszázadát mutatja be a nagyteremben. A tér a színpad világát idézi, a látogatók imitált színpadi közegben érezhetik magukat: a kiállítási dokumentumok, fotók, plakátok, szcenikai tervek, személyes tárgyak között ismerkedhetnek a kulisszák mögötti világgal – jelmezeket próbálhatnak fel, bábozhatnak, működésbe hozhatják a hajdani világosító pultot.

Kapcsolattartó múzeumi munkatárs: Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus
Tel.: 70 /9432-917, e-mail:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK:

Játsszunk bábszínházat!

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

A bábszínház világának érdekességeibe vezeti be a gyerekeket a foglalkozás, amelynek során megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal és azok művelődéstörténeti érdekességeivel -  a pálcás bábtól a marionettig. A foglalkozás végén papírbábfilmes népmese-feldolgozást  tekintünk meg. A 90 perces foglalkozáson  bábot is készítünk.

Bővebben:

Színházi mesék I. – Romeó és Margaréta

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

A színház világába vadonatúj,  a színészmúzeum számára írt, csak ott elhangzó beavató színházi mesék révén tekinthetnek be a gyerekek. Fabók Mariann bábokkal előadott vidám meséje egy varázslatos egérszínház születésén keresztül szól az egymásra figyelő közösség jelentőségéről. A mese kiegészíthető kreatív, manuális - a korcsoportnak megfelelő, egyeztetett - foglalkozással.

Bővebben:

Színházi mesék II. – Dániel színháza


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

Horváth Márta Dániel színháza című történetén keresztül a színház működésével – a színházépületek különböző tereivel, a kulisszák mögötti varázslatokkal, az előadást létrehozó művészek és a színházi személyzet munkájával – ismerkedhetnek meg a résztvevők. A múzeum különböző tereiben vándorolva, felolvasószínház keretében elevenedik meg egy üres színházépületbe tévedt kisfiú és egy különleges, életre kelt jelmezterv barátsága. A színházi-múzeumi beavató kalandozás időtartama 45 perc, amely kiegészülhet másik 45 perces manuális foglalkozással, mely során jelmeztervet, papírszínházat készítenek a résztevők.

Bővebben:

„Földön járó csillagok”


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

Az ismeretterjesztő óra többek között, korabeli illusztrációkra, emlékezésekre, Petőfi Sándor verseire építve mutatja be a vándorszínészet kiemelkedő alakjait. A foglalkozás célja, hogy átfogó képet rajzoljon a magyarországi és miskolci színjátszás kezdeteinek és reformkori felvirágzásának történetéről, megismertesse a „nemzet napszámosai” hivatásának szerepét.

Bővebben:

Shakespeare – GlóbuszKÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

A résztvevők mozgóképes valamint rajzos illusztrációk segítségével ismerhetik meg a reneszánsz színház működését, Shakespeare-mesék rajz/bábfilmes feldolgozását nézhetik meg. A 90 perces változatban papírszínházat (Globe-színház makett) készítenek.

Bővebben:

Színházi tanulmányi sétaKÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

Déryné és a Latabárok nyomába indulva, a miskolci utcaköveket taposva idézzük meg a belvárosban miskolci színjátszás múltját, a magyar színház kezdeteit. Indulás a Hősök terétől. Útvonal: minorita kollégium, a Déryné utca színházi emlékhelyei, a Sötétkapu, Avasi temető. (90 perces változatban a belvárosi Déryné- házig.)

Bővebben:

NKA

Állományvédelem

Általános információk FOGLALKOZÁSOK Kiállítóhelyek szerint SZÍNÉSZMÚZEUM