Herman Ottó Múzeum

 • fejleckep 09.jpg
 • fejleckep 03.jpg
 • fejleckep 07.jpg
 • fejleckep 10.jpg
 • fejleckep 12.jpg
 • fejleckep 08.jpg
 • fejleckep 01.jpg
 • fejleckep 02.jpg
 • fejleckep 05.jpg
 • fejleckep 04.jpg
 • fejleckep 06.jpg
 • fejleckep 11.jpg

SZEMERE BERTALAN KIÁLLÍTÁS

HERMAN OTTÓ MÚZEUM KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETE
3529 Miskolc, Papszer 1.

Egy miskolci nemes az országos politikában
Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai
Várostörténeti állandó kiállítás

Szemere Bertalan sokrétű pályája, tevékenysége lehetővé teszi szinte az egész 19. század történelmének, művészetének, irodalmának és művelődéstörténetének bemutatását személyes pályaképén és kortársai kiemelkedő munkásságán keresztül. A kiállítás egységei, a múzeum régi intarziás tárlóiban elhelyezett eredeti tárgyai (pl. Lévay József és Palóczy László aranytollai, Kossuth pohara és asztala, Szemere ezüst dísztála, szamurájkard stb.) és korhű szobabelsői Szemere és pályatársainak életét és közéleti tevékenységük legfontosabb állomásait követik nyomon.

A „Nemzeti Arcképcsarnok”, Szemere Bertalan kortársainak, a történelmi szerepet vállaló jeles férfiaknak – említhető többek között Deák Ferenc, Horváth Lajos, Jókai Mór, Lévay József, Andrássy Gyula – és hölgyeknek – Erzsébet királyné, Ormayné Rozsváry Vilma– eredeti reprezentatív portréit mutatja be az első teremben. A felvonultatott értékes és gazdag tárgyi anyag lehetőséget teremtett arra, hogy többféle tematikájú múzeumi órát alakítsunk ki iskolai csoportok számára.

Kapcsolattartó múzeumi munkatárs:
Rónyai Krisztina tagintézmény-vezető, múzeumpedagógus
Tel.: 70/367-2206, 46/346-875
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK:

Reformkori „feeling”


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

Hogyan tükrözik a reformkor nagy alakjairól készült portrék kellékei, környezetük, ruházatuk a kor szellemiségét? Ezek megismerése után parafrázisokat (beállításokat) készítünk mai hírességekről, sztárokról (énekes, focista, politikus, színész, író stb.) az ő szellemiségüket kifejező kellékekkel. A foglalkozás során élőképekkel elevenítjük meg a mai ismert személyeket.

Bővebben:

„Café Reform” – A 19. század kávéházai


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

Korunk gasztronómiája, kereskedelme, a média és a reklámok világa elképzelhetetlen a kávé és a kávézás kellékei nélkül. A serkentő főzet fogyasztásának hétköznapi szokása Etiópiából Arábián át oszmán-török közvetítéssel terjedt el az újkori Európában. A nyugati nagyvárosok elegáns kávéházai és Ázsia karavánszerájai első ránézésre igen különböző színterek, de valóban csak a „fekete leves” fogyasztása közös bennük?
Porceláncsészék és ezüst készletek, szövegek és festmények között kalandozva, török hódítók, görög kereskedők és olasz kávésok „társaságában” követjük Isztambultól Bécsig, Pesttől Miskolcig a kávéházak lebilincselő történetét.
Fogyasztás, közélet, reprezentáció, művészet és politika – a 19. század kávéházi kultúrájának hangsúlyos tényezői.

Bővebben:

Reformkori riporter


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

Szituációs játék során fiktív riportot készítünk „a reformkor közéletének sztárjaival”: egy korabeli ismert hölggyel, egy úrral, egy ismert emigránssal, illetve egy mai fiatallal Szemere Bertalanról és emlékéről, mindezt korhű környezetben.

Bővebben:

Naplóírás a 19. században


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

A 18–19. század a naplóírás fénykora volt, valósággal divatnak számított a naplóvezetés, számos politikai, közéleti személyiség szokása, önbecsülésének egyik módja volt, hogy esténként – mintegy önmagával párbeszédet folytatva – papírra vetette gondolatait. A napló az eseményeket komponálatlanul, jegyzetszerűen tartalmazta, amelynek népszerűségét is köszönhette, illetve szoros kapcsolatát a 21. századi internetes blogírással. Az óra során megismerkedünk Szemere Bertalan és naplóíró kortársainak műveivel, elsősorban azokéval, akiknek élete Miskolchoz és az északkeleti régióhoz kötődik (Kazinczy Ferenc, Déryné, Lévay József, Szűcs Sámuel és Szűcs Miklós). Kitekintünk a 20. századi magyar irodalom jelentősebb naplóíróira, végül bemutatjuk a műfaj 21. századi fejleményeit.

Bővebben:

NKA

Állományvédelem

Általános információk FOGLALKOZÁSOK Kiállítóhelyek szerint PAPSZERI KIÁLLÍTÁSI ÉPÜLET SZEMERE KIÁLLÍTÁS