Herman Ottó Múzeum

 • fejleckep 05.jpg
 • fejleckep 11.jpg
 • fejleckep 08.jpg
 • fejleckep 10.jpg
 • fejleckep 02.jpg
 • fejleckep 04.jpg
 • fejleckep 06.jpg
 • fejleckep 09.jpg
 • fejleckep 03.jpg
 • fejleckep 01.jpg
 • fejleckep 12.jpg
 • fejleckep 07.jpg

HONFOGLALÓ KIÁLLÍTÁS

HERMAN OTTÓ MÚZEUM KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETE
3529 Miskolc, Papszer 1.

Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői
Állandó kiállítás

1986 és 1990 között Észak-Magyarországon, a Bodrogközben található Karos falu határában tárták fel a múzeum régészei a Kárpát-medence máig leggazdagabb honfoglalás kori temetőit. Tárlatunk e temetők kutatását és leleteit mutatja be. Az itt nyugvó embereket a 895-öt követő években temették el, és az utolsó sírok is földbe kerültek a 900-as évek közepén. Kiállításunk e fél évszázad világáról mesél interaktív eszközökkel, térképekkel, fotókkal, részletrajzokkal és azon páratlan szépségű tárgyak segítségével, amelyek a legnagyobb számban megtalált fegyveres férfiak sírjaiból kerültek elő.
Az Elit Alakulat az ország leggazdagabb, magyar honfoglalókról szóló kiállítása, amely 2015-ben elnyerte az Év Kiállítása díjat.

Kapcsolattartó múzeumi munkatárs:
Rónyai Krisztina tagintézmény-vezető, múzeumpedagógus
Tel.: 70/367-2206, 46/346-875
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK:

Mit rejt a sír?

ÓVODÁSOKNAK


HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

A foglalkozás során játékosan ismerkedünk meg a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőinek világával. A mondákat megtekinthetjük filmen, vagy egy választott monda köré építhetjük a teljes programot. Igény szerint kézműves-foglakozást is tartunk. A gyerekek beülhetnek a jurtába és beöltözhetnek honfoglalóink ruháiba.

Bővebben:

Honfoglaló őseink mindennapjai


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

A foglalkozás során a diákok bepillanthatnak honfoglaló elődeink életmódjába, megismerhetik öltözéküket, fegyvereiket, ékszereiket, továbbá azt, hogy mit ettek, mit ittak, mivel töltötték napjaikat. A gyerekek megtudhatják, kinek hol volt a helye a jurtában, és beöltözhetnek honfoglalóink ruháiba. Mindezt természetesen játékosan és élményszerűen.

Bővebben:

Honfoglalás és kalandozások


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

A foglalkozás középpontjában maga a honfoglalás illetve a kalandozások állnak. Játékos formában járjuk végig honfoglalóink útját. A kalandozások kapcsán felelevenítjük a Lehel- vagy a Botond-mondát, részleteket tekintünk meg belőlük. Különös hangsúlyt fektetünk a fegyverzet és a harcmodor ismertetésére. A gyerekek beöltözhetnek honfoglalóink ruháiba. Activity formájában közös játékra hívjuk őket a honfoglaláshoz kapcsolódó tárgyi ismeretek, fogalmak rögzítése céljából.

Bővebben:

A honfoglaló magyarság életmódja és hitvilágaKÖZÉPISKOLÁSOKNAK
HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

A foglalkozás során a diákok bepillanthatnak honfoglaló elődeink életmódjába, megismerhetik öltözéküket, fegyvereiket, ékszereiket, továbbá azt, hogy mit ettek, mit ittak, miben hittek, mivel töltötték napjaikat. Filmrészlet megtekintésével is bemutatjuk a sámánok szerepét őseink hitvilágában. A diákok megismerhetik, kinek hol volt a helye a jurtában, és beöltözhetnek honfoglalóink ruháiba. Mindezt természetesen élményszerűen. Választható ehhez a programhoz a diákok érzékelését (látás, hallás, szaglás, tapintás, ízlelés) bevonó foglalkozás is.

Bővebben:

Kalandozások, a magyarság képe a keleti és a nyugati forrásokbanKÖZÉPISKOLÁSOKNAK
HERMAN OTTÓ MÚZEUM PAPSZERI KIÁLLÍTÓ ÉPÜLETÉBEN

Múzeumpedagógiai foglalkozás, melynek kapcsán a kalandozásokat, honfoglalóink fegyverzetét és harcmodorát ismerhetik meg a diákok egyik honfoglaló vezérünk sírjából előkerült tárgyainak tükrében. A csoportmunkában megszülető vezérönéletrajz segítségével járjuk be a kalandozások helyszíneit. A tárgyak által elmesélt múltat az írásos források információival egészítjük ki, elemezve azok szerepét, kitérve kritikai kezelésük fontosságára.

Bővebben:

NKA

Állományvédelem

Általános információk FOGLALKOZÁSOK Kiállítóhelyek szerint PAPSZERI KIÁLLÍTÁSI ÉPÜLET HONFOGLALÓ KIÁLLÍTÁS