Herman Ottó Múzeum

 • fejleckep 09.jpg
 • fejleckep 05.jpg
 • fejleckep 07.jpg
 • fejleckep 10.jpg
 • fejleckep 06.jpg
 • fejleckep 03.jpg
 • fejleckep 01.jpg
 • fejleckep 08.jpg
 • fejleckep 02.jpg
 • fejleckep 04.jpg
 • fejleckep 11.jpg
 • fejleckep 12.jpg

PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLET

HERMAN OTTÓ MÚZEUM PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETE
3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

Kapcsolattartó múzeumi munkatárs:
Melnik Marianna
múzeumpedagógus
Tel.: 70/943-2914, 46/560-170/214-es mellék
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Dinók Földjén – MezoZOOikum
Állandó kiállítás

SOS a Mentőcsapatnak!

A Kr.u. 2018-ból érkezett SAURUCARIA kutatóexpedíció i.e. 94.972.821-ben, közvetlen a hazaindulás előtt szerencsétlenül járt. Egy Acrocanthosaurus támadott meg minket. Az időhajó összetört, de javítható, az üzemanyag azonban megsemmisült. Legalább 140 gr trilobítiumot kell szereznünk. Megpróbáljuk elérni a Carswell-krátert. A begyűjtött leletanyag nagy része sértetlen. A kutatóexpedíció minden tagja ép és egészséges!

Dino Sauris kapitány

Szeretnél a Mentőcsapat tagja lenni?

Tarts velünk a Pannon-tenger Kiállítóépület legújabb, állandó földtörténeti és őslénytani kiállításában, s igyekezz mindent felderíteni a balesetet szenvedett kutatóexpedíció nyomában. Vizsgáld meg utazóládáikat, berendezéseiket, rajzaikat, feljegyzéseiket, melyeket 185 millió évnyi időutazásukra magukkal vittek. Biztos lehetsz benne, hogy bármennyit is tudsz már a dinók koráról, nálunk találsz még új és érdekes információkat.
Próbálj ki minden játékot, igyekezz megoldani minden feladványt, tedd próbára tudásodat és ügyességedet! Különleges családi szórakozási lehetőséget kínálunk, melynek végén ne lepődj meg, ha úgy érzed, már Te magad is őslénykutató szeretnél lenni! Lehetsz óvodás, érett felnőtt vagy nyugdíjas, ez az utazás neked is tetszeni fog.

 

Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora

Állandó kiállítás

A bükkábrányi külszíni fejtésű lignitbánya területén 2007 júliusában, a felszín alatt mintegy 65 méteres mélységből került napvilágra a magyar földtani és ősnövénytani kutatások történetének egyik legszebb leletegyüttese, egy körülbelül 7 millió éves mocsárciprus-erdő részlete. A felfedezés világviszonylatban is példa nélkülinek nevezhető, hiszen a feltárt 16 fatörzs mindegyikét álló helyzetben őrizte meg számunkra az őket eltemető homok. A fák anyaga nem kövesedett meg, sejtszerkezetük a ma élő fákhoz hasonlítva alig roncsolódott vagy alakult át. A leletek megőrzésére és bemutatására létrejött Pannon-tenger Múzeum foglalkozásain a diákok megismerkedhetnek a bükkábrányi „famentő expedíció” történetével, emellett betekintést nyerhetnek a miocén földtörténeti korba, amikor hazánk területén még a Pannon-tó hullámzott, és feltárul előttük az egykor itt élt mocsárciprus-erdő, valamint környezetének élővilága is.

 

A Kárpátok ásványai
Állandó kiállítás

A Kárpátok és a Kárpát-medence ásványait több mint 1000 példányon és mintegy 4-500 fajon keresztül mutatja be a Pannon-tenger Múzeumban található kiállítás. Amellett, hogy mesés szépségű példányokat is láthatunk a vitrinek mögött csillogni, meg kell jegyezni, hogy a tárlat elsősorban mégis a sokféleség bemutatására törekszik, így olyan ritka darabok is megtalálhatók itt, amelyek bár kevésbé látványosak, mégis jelentősnek számítanak származási helyük vonatkozásában. A kiállított kőzetek remek szemléltetőanyagot biztosítanak a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz. Található itt malacfarok alakú gipsz, kovásodott fa, termésarany, a szivárvány színeiben tündöklő nemesopál, vagy épp a leginkább egy kőre tapadt papírzsebkendőre emlékeztető paligorszkit.

 

A KIÁLLÍTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK:

Csobbanjunk!

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

A múzeum „Vízi világában”, kényelmes körülmények között ismerkedünk meg a tengeri és a tavi élőlényekkel. A gyerekek először önállóan bejárhatják a kapcsolódó kiállítási egység minden részét (megtekinthetik az akváriumainkban élő állatokat, a 4,25 m hosszú cápamodellt stb.), majd közösen beszélgetünk arról, hol és hogyan élnek a vízben az állatok, növények: mivel lélegeznek, milyen a színviláguk, hogyan és mivel mozognak, mi a különbség a tengerek és a tavak között, milyen szerepet tölt be a víz mindennapi életünkben, hogyan óvjuk ezt a kincset!?

A foglalkozás során a gyerekek lerajzolhatják, melyik növény tetszik nekik legjobban az akvárium ”Vízi világából”, de akár saját bohóchalat is készíthetnek papírból. A programot verstanulás színesíti és az is kiderül, ki milyen ügyes horgász!

Bővebben:

Miocén keresztrejtvény


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

A kiállítás vezetéssel történő megtekintése után egyénileg vagy csoportokra bontva keresztrejtvényt oldunk meg az elhangzottak alapján. A feldolgozás során a diákok meghatározott időn belül, a kiállítást bejárva keresik a megoldást. A rejtvény megfejtése lehet egy ősállat neve, egy földrajzi név, vagy akár valamelyik emberős. A megoldásról kiegészítő információkat kapnak a tanulók: pl. a kapafogú őselefánt esetében megkeressük annak fosszíliáját illetve képét a kiállításban, számba vesszük különleges jellemzőit és megbeszéljük, élnek-e napjainkban rokonai…

Bővebben:

Ásványok a mindennapjainkban


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

Ásványok… E szó hallatán többnyire csillogó-villogó ékességek jutnak eszünkbe ékkőként viselve vagy gyűrűbe foglalva. S talán csak kevesen sejtik, mennyire hasonlóak, mégis mennyire sokfélék tudnak lenni, főként, hogy szinte mindenben jelen vannak, ami körülvesz minket. Értve ezalatt a papírt, amire írunk, az élelmiszereinket, amiket elfogyasztunk, a kozmetikumokat, az autókat, számítógépeket vagy épp az okostelefonokat. A foglalkozás alatt olyan kőzetekkel és ásványokkal ismerkedünk meg és vizsgáljuk meg legfontosabb tulajdonságaikat, amikkel bár nem is sejtjük, de napi szinten találkozunk. Ezt követően egy párosítós játékkal keressük meg minden kőnek a használati tárgy párját.

Bővebben:

Pingáljunk földpigmentekkel!


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

Milyen anyagokkal festett az őskor embere? Milyen festékeket használtak a piramisok kifestésére az ókori egyiptomiak? Mivel alkotta a ma emberét is elkápráztató műveit Leonardo vagy Michelangelo? És mi köze mindezeknek az ásványokhoz, azokhoz a színes rögökhöz, amik ott pihennek a foglalkoztató asztalon? Nem más, mint az, hogy az erre a foglalkozásra ellátogató diákok festeni fognak, méghozzá olyan festékkel, amit a kikészített színes kövekből maguk készítenek el. Mindeközben szinte észrevétlenül jutnak információhoz az ásványok színének eredetéről, a földfestékek megtalálásának hazánkbeli helyszíneiről és arról, hogy kitermelésük miért volt olyan jelentős évszázadokon át az emberiség számára.

Bővebben:

NKA

Állományvédelem

Általános információk FOGLALKOZÁSOK Kiállítóhelyek szerint PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLET