Herman Ottó Múzeum

PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLET

HERMAN OTTÓ MÚZEUM PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETE
3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

Kapcsolattartó múzeumi munkatárs:
Melnik Marianna
múzeumpedagógus
Tel.: 70/943-2914, 46/560-170/214-es mellék
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Dinók Földjén – MezoZOOikum
Állandó kiállítás

SOS a Mentőcsapatnak!

A Kr.u. 2018-ból érkezett SAURUCARIA kutatóexpedíció i.e. 94.972.821-ben, közvetlen a hazaindulás előtt szerencsétlenül járt. Egy Acrocanthosaurus támadott meg minket. Az időhajó összetört, de javítható, az üzemanyag azonban megsemmisült. Legalább 140 gr trilobítiumot kell szereznünk. Megpróbáljuk elérni a Carswell-krátert. A begyűjtött leletanyag nagy része sértetlen. A kutatóexpedíció minden tagja ép és egészséges!

Dino Sauris kapitány

Szeretnél a Mentőcsapat tagja lenni?

Tarts velünk a Pannon-tenger Kiállítóépület legújabb, állandó földtörténeti és őslénytani kiállításában, s igyekezz mindent felderíteni a balesetet szenvedett kutatóexpedíció nyomában. Vizsgáld meg utazóládáikat, berendezéseiket, rajzaikat, feljegyzéseiket, melyeket 185 millió évnyi időutazásukra magukkal vittek. Biztos lehetsz benne, hogy bármennyit is tudsz már a dinók koráról, nálunk találsz még új és érdekes információkat.
Próbálj ki minden játékot, igyekezz megoldani minden feladványt, tedd próbára tudásodat és ügyességedet! Különleges családi szórakozási lehetőséget kínálunk, melynek végén ne lepődj meg, ha úgy érzed, már Te magad is őslénykutató szeretnél lenni! Lehetsz óvodás, érett felnőtt vagy nyugdíjas, ez az utazás neked is tetszeni fog.

 

Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora

Állandó kiállítás

A bükkábrányi külszíni fejtésű lignitbánya területén 2007 júliusában, a felszín alatt mintegy 65 méteres mélységből került napvilágra a magyar földtani és ősnövénytani kutatások történetének egyik legszebb leletegyüttese, egy körülbelül 7 millió éves mocsárciprus-erdő részlete. A felfedezés világviszonylatban is példa nélkülinek nevezhető, hiszen a feltárt 16 fatörzs mindegyikét álló helyzetben őrizte meg számunkra az őket eltemető homok. A fák anyaga nem kövesedett meg, sejtszerkezetük a ma élő fákhoz hasonlítva alig roncsolódott vagy alakult át. A leletek megőrzésére és bemutatására létrejött Pannon-tenger Múzeum foglalkozásain a diákok megismerkedhetnek a bükkábrányi „famentő expedíció” történetével, emellett betekintést nyerhetnek a miocén földtörténeti korba, amikor hazánk területén még a Pannon-tó hullámzott, és feltárul előttük az egykor itt élt mocsárciprus-erdő, valamint környezetének élővilága is.

 

A Kárpátok ásványai
Állandó kiállítás

A Kárpátok és a Kárpát-medence ásványait több mint 1000 példányon és mintegy 4-500 fajon keresztül mutatja be a Pannon-tenger Múzeumban található kiállítás. Amellett, hogy mesés szépségű példányokat is láthatunk a vitrinek mögött csillogni, meg kell jegyezni, hogy a tárlat elsősorban mégis a sokféleség bemutatására törekszik, így olyan ritka darabok is megtalálhatók itt, amelyek bár kevésbé látványosak, mégis jelentősnek számítanak származási helyük vonatkozásában. A kiállított kőzetek remek szemléltetőanyagot biztosítanak a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz. Található itt malacfarok alakú gipsz, kovásodott fa, termésarany, a szivárvány színeiben tündöklő nemesopál, vagy épp a leginkább egy kőre tapadt papírzsebkendőre emlékeztető paligorszkit.

 

A KIÁLLÍTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK:

Csobbanjunk!

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

A foglalkozás az Őserdei ösvényeken című kiállítás „Vízivilágában” zajlik. Kényelmes körülmények között ismerkedünk meg a tengeri és a tavi élőlényekkel. Először a gyerekek önállóan bejárhatják a vízi világ minden részét (az akváriumainkban élő állatokat, a 4,25 m hosszú cápamodellt stb.) majd közösen beszélgetünk arról, hol és hogyan élnek a vízben az állatok, növények. Mivel lélegeznek? Milyen a színviláguk? Hogyan, és mivel mozognak? Mi a különbség a tengerek és a tavak között?  A víz milyen szerepet tölt be a mindennapi életünkben, hogyan óvjuk ezt a kincset!?

Rajzold le melyik állat, ill. növény tetszik legjobban az akváriumból, vagy a”Vízivilágból”,  a legkisebbek pedig halacskás színezőt kapnak.

Megtanulunk egy versrészletet: Szabó Magda – Ki hol lakik? /Halacska/

Kipróbáljuk ki milyen ügyes horgász a végén “hullámokat is keltünk”!

Bővebben:

Ormányosok virágkora

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

Kiemelten foglalkozunk a miocén időszakban virágkorukat élő ormányosokkal, a később élt rokonaikkal, a mamutokkal és a napjainkban élő elefántokkal. A miocén időszakban fokozatosan jelentek meg a mai Kárpát-medence területén a különböző méretű és különleges megjelenésű ormányosok pl. kapafogú őselefánt, négyagyarú masztodon stb. Megismerkedünk ezeknek az óriásoknak a különlegességeivel, és sok érdekességgel, ami csak ezeket az állatokat jellemezte! Mi okozhatta az őselefántok eltűnését és mi okozhatja a most élő fajaik kipusztulását? Hol találhatók ősormányos lelőhelyek Magyarországon? Milyen tulajdonságaik vannak a ma élő ormányosoknak? Miként jelennek meg az elefántok az emberi kultúrában?

A foglalkozás különböző életkorú gyermekek számára készült, mindig az adott korosztálynak megfelelő részletességgel és információkkal, ezért a földrajz, biológia, természetismeret, környezetvédelem témaköreit is érintjük, most épp az elefántok középpontba állításával.

Nagyokkal a téma mélyére ásunk, vetítés, képek segítségével, a kisebb korosztállyal pedig zene, mese, film segítségével merülünk el a témában. Adott korcsoporttal elefántokat színezünk, ill. készítünk filcből, valamint termésekből, kövekből, levelekből, amilyen anyagokat éppen rendelkezésünkre bocsájt a természet!

Bővebben:

Miocén keresztrejtvény


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

Az Őserdei ösvényeken című kiállítás múzeumpedagógussal történő megismerése után, az elhangzottak alapján a diákok páros munkában vagy kisebb csoportokra bontva keresztrejtvényt oldanak meg. Több nehézségi szintű keresztrejtvény, amely meghatározott korosztálynak készül.

A gyerekeknek a feladat megoldására 10-15 perc áll rendelkezésre, a rejtvényt magukkal vihetik, közben a kiállítást bejárva megkereshetik a megoldást, és ezáltal önálló felfedezéseket is tehetnek. Akik a leghamarabb visszaérnek és helyes a megoldásuk, nyerik meg a játékot!

A megfejtés lehet egy tudós, egy ősállat neve, földrajzi név vagy egy fogalom is. A megoldásról a végén kiegészítő információkat kapnak a tanulók. Ha pl. egy tudós neve a megfejtés, megkeressük milyen fosszília, illetve felfedezés köthető a nevéhez, hogyan kötődik ez az adott kiállításhoz?

Bővebben:

A természet palettája


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK
A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

A gyermekek saját maguk készíthetnek festéket ásványokból, csak természetes anyagok felhasználásával!

A foglalkozás során kiderítjük, milyen természetes anyagokat találhatunk a környezetünkben, a természetben, amelyek akár azonnal színező anyagként használhatók, illetve akár csak egy anyag (oldószer) hozzáadásával máris festékként szolgálnak. A növényeknek, az állatoknak, és a kőzeteknek is rengetegféle színe lehet. A színeket legtöbb esetben a fény és az adott felület „játékának” köszönhetjük, míg más esetekben a pigmenteknek, vagyis a színanyagoknak.

Az egyiptomiak által is közkedvelt tojástemperát fogunk készíteni! Az ásványt a gyerekek mozsárban fogják megfelelő finomságúra őrölni (kisebb korosztálynak felnőtt segítségére is szüksége lehet), majd elkeverjük a pigmentet a kötőanyagként szolgáló nyers tojással. Amint elkészültek a saját festékeink máris alkothatunk velük, csak a fantáziánk szabhat határt!

Bővebben:

Dinóvilág csodái

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

Időutazásunkat a kiállítóépületbe való belépésekor megkezdjük, és meg sem állunk a földtörténeti középidőig, azaz a dinoszauruszok és különböző ősi hüllők uralta mezozoikumig.

A kiállítás témacsoportjaira fókuszálunk pl. táplálkozás, ivadékgondozás. Dino tojás  másolatokat simogatunk az inkubátorban, majd kiderítjük mit ettek a dinók!?  Megvizsgáljuk mekkora karma volt egy T-rexnek! Elmélkedünk mi okozta ezeknek a lényeknek a kihalását! Együtt „úszunk” a vízi világban, ahol ősi vízi állatok plüss másaival ismerkedünk meg.  Kiderítjük éltek-e dinoszauruszok a mai hazánk területén! A közös program után a tárlatban lévő egyéni játékok kipróbálására is lesz lehetőség pl. lábnyom készítés, kirakók, érintőképernyős számítógépek, mini mozi. A legvégén egy repülő őshüllő nyomába szegődünk, a „repülő gépezetünk” segítségével, amelynek szárnyát a gyerekek hozhatják működésbe.

Bővebben:

Dinó-rejtvény

ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLETBEN

Először a földtörténeti középidőt, azaz a mezozoikumot keressük meg a Pannon-tenger Kiállítóépület földtörténeti galériájának időszalagján, majd innen indul időutazásunk a Dinók Földjére.

Múzeumpedagógus vezetésével témakörönként haladunk a kiállításban, amelyekből kiemelünk érdekes, fontos információkat. Hogyan helyezkedtek el a kontinenesek a középidőben?  Mekkora lehetett a legnagyobb dino tojás? Milyen okok vezethettek a dinoszauruszok kihalásához? A mai Magyarország területén találhatunk-e dinoszaurusz valamint középidőből származó őshüllő csontokat? Ha igen, akkor hol? …A közös ismerkedést a tárlattal egy rejtélyes rejtvény megoldása és annak ellenőrzése zárja. Természetesen a kiállításban lévő egyéni játékok kipróbálására is lesz lehetőség pl. lábnyom készítés, kirakók, érintőképernyős számítógépek, mini mozi.

Bővebben:

NKA

Állományvédelem

Általános információk FOGLALKOZÁSOK Kiállítóhelyek szerint PANNON-TENGER KIÁLLÍTÓÉPÜLET