Herman Ottó Múzeum

 • fejleckep 11.jpg
 • fejleckep 07.jpg
 • fejleckep 01.jpg
 • fejleckep 04.jpg
 • fejleckep 03.jpg
 • fejleckep 02.jpg
 • fejleckep 09.jpg
 • fejleckep 06.jpg
 • fejleckep 12.jpg
 • fejleckep 05.jpg
 • fejleckep 08.jpg
 • fejleckep 10.jpg

PANNON-TENGER MÚZEUM

HERMAN OTTÓ MÚZEUM „PANNON-TENGER MÚZEUM” KIÁLLÍTÓÉPÜLETE
3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

Őserdei ösvényeken A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora
Állandó kiállítás

A bükkábrányi külszíni fejtésű lignitbánya területén 2007 júliusában, a felszín alatt mintegy 65 méteres mélységből került napvilágra a magyar földtani és ősnövénytani kutatások történetének egyik legszebb leletegyüttese, egy körülbelül 7 millió éves mocsárciprus-erdő részlete. A felfedezés világviszonylatban is példa nélkülinek nevezhető, hiszen a feltárt 16 fatörzs mindegyikét álló helyzetben őrizte meg számunkra az őket eltemető homok. A fák anyaga nem kövesedett meg, sejtszerkezetük a ma élő fákhoz hasonlítva alig roncsolódott vagy alakult át. A leletek megőrzésére és bemutatására létrejött Pannon-tenger Múzeum foglalkozásain a diákok megismerkedhetnek a bükkábrányi „famentő expedíció” történetével, emellett betekintést nyerhetnek a miocén földtörténeti korba, amikor hazánk területén még a Pannon-tó hullámzott, és feltárul előttük az egykor itt élt mocsárciprus-erdő, valamint környezetének élővilága is.

Kapcsolattartó múzeumi munkatárs:
Melnik Marianna múzeumpedagógus – tel.: 70/943-29-14, 46/560-170/214-es mellék, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Kárpátok ásványai
Állandó kiállítás

A Kárpátok és a Kárpát-medence ásványait több mint 1000 példányon és mintegy 4-500 fajon keresztül mutatja be a Pannon-tenger Múzeumban található kiállítás. Amellett, hogy mesés szépségű példányokat is láthatunk a vitrinek mögött csillogni, meg kell jegyezni, hogy a tárlat elsősorban mégis a sokféleség bemutatására törekszik, így olyan ritka darabok is megtalálhatók itt, amelyek bár kevésbé látványosak, mégis jelentősnek számítanak származási helyük vonatkozásában. A kiállított kőzetek remek szemléltetőanyagot biztosítanak a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz. Található itt malacfarok alakú gipsz, kovásodott fa, termésarany, a szivárvány színeiben tündöklő nemesopál, vagy épp a leginkább egy kőre tapadt papírzsebkendőre emlékeztető paligorszkit.

A múzeumpedagógiai foglalkozások vezetője:
Berentés Ágnes geológus – e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kapcsolattartó múzeumi munkatárs:
Melnik Marianna múzeumpedagógus – mobil: 70/943-29-14, tel.: 46/560-170/214-es mellék, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A KIÁLLÍTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK:

Csobbanjunk!

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A „PANNON-TENGER MÚZEUM”-BAN

A múzeum „Vízi világában”, kényelmes körülmények között ismerkedünk meg a tengeri és a tavi élőlényekkel. A gyerekek először önállóan bejárhatják a kapcsolódó kiállítási egység minden részét (megtekinthetik az akváriumainkban élő állatokat, a 4,25 m hosszú cápamodellt stb.), majd közösen beszélgetünk arról, hol és hogyan élnek a vízben az állatok, növények: mivel lélegeznek, milyen a színviláguk, hogyan és mivel mozognak, mi a különbség a tengerek és a tavak között, milyen szerepet tölt be a víz mindennapi életünkben, hogyan óvjuk ezt a kincset!?

A foglalkozás során a gyerekek lerajzolhatják, melyik növény tetszik nekik legjobban az akvárium ”Vízi világából”, de akár saját bohóchalat is készíthetnek papírból. A programot verstanulás színesíti és az is kiderül, ki milyen ügyes horgász!

Bővebben:

Miocén keresztrejtvény


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A „PANNON-TENGER MÚZEUM”-BAN

A kiállítás vezetéssel történő megtekintése után egyénileg vagy csoportokra bontva keresztrejtvényt oldunk meg az elhangzottak alapján. A feldolgozás során a diákok meghatározott időn belül, a kiállítást bejárva keresik a megoldást. A rejtvény megfejtése lehet egy ősállat neve, egy földrajzi név, vagy akár valamelyik emberős. A megoldásról kiegészítő információkat kapnak a tanulók: pl. a kapafogú őselefánt esetében megkeressük annak fosszíliáját illetve képét a kiállításban, számba vesszük különleges jellemzőit és megbeszéljük, élnek-e napjainkban rokonai…

Bővebben:

Ásványok a mindennapjainkban


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A „PANNON-TENGER MÚZEUM”-BAN

Ásványok… E szó hallatán többnyire csillogó-villogó ékességek jutnak eszünkbe ékkőként viselve vagy gyűrűbe foglalva. S talán csak kevesen sejtik, mennyire hasonlóak, mégis mennyire sokfélék tudnak lenni, főként, hogy szinte mindenben jelen vannak, ami körülvesz minket. Értve ezalatt a papírt, amire írunk, az élelmiszereinket, amiket elfogyasztunk, a kozmetikumokat, az autókat, számítógépeket vagy épp az okostelefonokat. A foglalkozás alatt olyan kőzetekkel és ásványokkal ismerkedünk meg és vizsgáljuk meg legfontosabb tulajdonságaikat, amikkel bár nem is sejtjük, de napi szinten találkozunk. Ezt követően egy párosítós játékkal keressük meg minden kőnek a használati tárgy párját.

Bővebben:

Pingáljunk földpigmentekkel!


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A „PANNON-TENGER MÚZEUM”-BAN

Milyen anyagokkal festett az őskor embere? Milyen festékeket használtak a piramisok kifestésére az ókori egyiptomiak? Mivel alkotta a ma emberét is elkápráztató műveit Leonardo vagy Michelangelo? És mi köze mindezeknek az ásványokhoz, azokhoz a színes rögökhöz, amik ott pihennek a foglalkoztató asztalon? Nem más, mint az, hogy az erre a foglalkozásra ellátogató diákok festeni fognak, méghozzá olyan festékkel, amit a kikészített színes kövekből maguk készítenek el. Mindeközben szinte észrevétlenül jutnak információhoz az ásványok színének eredetéről, a földfestékek megtalálásának hazánkbeli helyszíneiről és arról, hogy kitermelésük miért volt olyan jelentős évszázadokon át az emberiség számára.

Bővebben:

NKA

Állományvédelem

Általános információk FOGLALKOZÁSOK Kiállítóhelyek szerint PANNON-TENGER MÚZEUM