Herman Ottó Múzeum

 • fejleckep 10.jpg
 • fejleckep 01.jpg
 • fejleckep 08.jpg
 • fejleckep 03.jpg
 • fejleckep 09.jpg
 • fejleckep 12.jpg
 • fejleckep 05.jpg
 • fejleckep 11.jpg
 • fejleckep 06.jpg
 • fejleckep 04.jpg
 • fejleckep 07.jpg
 • fejleckep 02.jpg

KÉPTÁR

HERMAN OTTÓ MÚZEUM KÉPTÁRA
Miskolc, Görgey Artúr utca 28.

A KÉPTÁR
Állandó kiállítás

A Herman Ottó Múzeum Képtára nemcsak a térség, de az ország egyik leggazdagabb vidéki tárlata, amely a magyar képzőművészet remekműveit a barokk korszaktól a 20. század közepéig vonultatja fel. A magyar festészet 250 éve olyan mesterek alkotásain keresztül válik élményszerűen megismerhetővé, mint Mányoki Ádám, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Munkácsy Mihály, Paál László, Szinyei Merse Pál, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar vagy Rippl-Rónai József. A festészeti mesterművek tárlatát a szobrászat jeles egyéniségeinek plasztikái, valamint iparművészeti alkotások színesítik.

PUTTÓJÁRAT
Kísérő kiállítás

A tárlat egy izgalmas utazásra invitál Rembrandt, Rubens és Veláz-quez korába, a 17–18. századba, amely a mai napig titkokat rejt magában. A barokk nem csupán egy művészeti stílus, de az emberiség legnagyobb varázslata. A kiállítás újszerűen és gondolatébresztő módon járja körül azt a szépségekkel és szellemi tartalmakkal teli csodát, amit barokknak nevezünk, s ami sokkal erősebb szálakkal kötődik jelenünkhöz, mintsem gondolnánk.
A kiállításban autentikus műtárgyak, az európai festészet remekműveiről készült művészi másolatok, valamint kortársművészeti párhuzamok is bemutatásra kerülnek, melyek egymással összebeszélve mutatnak rá a barokk művészet sokarcúságára, rejtelmességére és időtállóságára.

Kapcsolattartó és foglalkozásvezető:
Marosi Ágnes
közönségkapcsolati osztályvezető, múzeumpedagógus
+36 70 367 2702
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KAPCSOLÓDÓ MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK:

A tűzpiros papagáj nagy kalandja

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK


A HERMAN OTTÓ MÚZEUM KÉPTÁRÁBAN

A foglalkozás a Képtár tűzpiros papagájának történetét meséli el. A gyerekekkel közösen felfedezzük, miket látott messzi földről érkezett tollas barátunk, amikor kiröppent kastélya ablakán. Hogyan érezhette magát a hófödte hegyekben? Kikkel találkozhatott a pusztán? Mondókákat fejtünk, állatnyomokat követünk és végül arra is fény derül, visszatér-e szökött útitársunk otthonába. Mindeközben „kiszínezzük a valóságot”.

Bővebben:

Jelképesen


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK


A HERMAN OTTÓ MÚZEUM KÉPTÁRÁBAN

A Képtár kódfejtőiként megismerjük az alkotásokon megjelenő motívumok, jelképek üzenetét. Mit jelent egy női kézben tartott puska, vagy egy asztalon hagyott hegedű? Mi tartja távol a rossz szellemeket a fejedelemasszony szekerétől? Miképp válhat egy selyemkendő a szegénység motívumává? Mik voltak egykor a jelképek és milyen jelentéssel bírnak bizonyos tárgyak ma?

Bővebben:

Szemtől szemben


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK


A HERMAN OTTÓ MÚZEUM KÉPTÁRÁBAN

„Személyeskedő” foglalkozás a kiállítás arcképeit fürkészve. Honnan kapta a nevét Flóra? Hányan vannak jelen a Képtárban a Degenfeld-gyerekek? Ki lehetett az Öreg halász? Kreatív csoportfeladatok közben megbeszéljük, mi motivál minket, miközben portrét készítünk, készítettünk magunkról és másokról… Ki miként látja és láttatja a másikat és önmagát?

Bővebben:

Angyali történet

ÓVODÁSOKNAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK


A HERMAN OTTÓ MÚZEUM KÉPTÁRÁBAN

A Képtár egyik angyalkája elveszett. Senki sem tudja, mi történhetett. Hűlt helyén csupán egy üzenetet találtunk: „Kövesd a nyomokat, és minden titokra fény derül!” Csak gyerekek segíthetnek, akik a Királyfi, a Jóságos Mester, a Szakácsnő és a Tékozló Fiú útmutatásait követve meglelhetik elveszett angyalkánkat…

Bővebben:

Részletkérdés


ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK


A HERMAN OTTÓ MÚZEUM KÉPTÁRÁBAN

Mitől „bizarr” a barokk? Eredeti alkotások és „eredeti másolatok” stílusjegyeit kutatva keressük kérdésünkre a választ, miközben barokkos túlzással élve helybe hozzuk a kor legnevesebb művészeit. Mindeközben mindent kortárs párhuzamba állítunk, kreatív feladatokkal…

Bővebben:

NKA

Állományvédelem

Általános információk FOGLALKOZÁSOK Kiállítóhelyek szerint KÉPTÁR