Herman Ottó Múzeum

ÓVODÁSOKNAK SZÓLÓ MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK

2014. I. félév
A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria Tagintézményeiben

 

Herman Ottó Múzeum „Pannon-tenger” Földtörténeti és természetrajzi Tár
(Miskolc, Görgey Artúr u. 28.)

Csobbanjunk!

A múzeum „Vízivilágában”, kényelmes körülmények között ismerkedünk meg a tengeri és a tavi élőlényekkel. Először a gyerekek önállóan bejárhatják, megnézhetik a vízi világ minden részét (az akváriumainkban élő állatokat, a 4,25 m hosszú cápamodellt stb.) majd közösen beszélgetünk arról, hol és hogyan élnek a vízben az állatok, növények. Mivel lélegeznek? Milyen a színviláguk? Hogyan, és mivel mozognak? Mi a különbség a tengerek és a tavak között?

Rajzold le melyik állat, ill. növény tetszik legjobban az akváriumból,”Vízivilágból”!

Megtanulunk egy versrészletet: Szabó Magda – Ki hol lakik? /Halacska/, és egy Pannon-tengeres strandlabdával játszunk!

A foglalkozás időtartama: 30-45 perc;

Foglalkozások lebonyolítása, és időpont egyeztetés: Melnik Marianna, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A múzeumlátogatás előtt, (minimum egy héttel) jelezzék igényüket a múzeumpedagógiai foglalkozás iránt érdeklődők!

 


 

Herman Ottó Múzeum Képtára
(Miskolc, Görgey Artúr utca 28.)

Erdőn, mezőn…

A foglalkozás a Képtár tűzpiros papagájának történetét meséli el. A gyerekekkel közösen felfedezzük, miket látott messzi földről érkezett tollas barátunk, amikor kiröppent kastélya ablakán. Hogyan érezhette magát a hófödte hegyekben? Kikkel találkozhatott a pusztán? Betekintünk az erdők életébe, mondókákat megfejtve kiderítjük, kik lehetnek lakói. Állatnyomokat követve felkutatjuk, kiknek az útja vezetett a vadonból a városba. Végül arra is fény derül, visszatér-e szökött útitársunk otthonába. Mindeközben „kiszínezzük a valóságot”.

Kalandozásainkhoz magyar festőáriások műveinek segítségével szövünk mesét.

Előzetes bejelentkezés szükséges. További információ: Marosi Ágnes (múzeumpedagógus) Tel: 46/560-182, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Szemere Bertalan kiállítás - Herman Ottó Múzeum Kiállítási Épülete
(Miskolc, Papszer 1.)

MILYEN RUHÁKAT VISELTEK RÉGEN AZ EMBEREK?

Múzeumi foglalkozás felépítése:

Keressük meg az egyes ruhaféléket a festményeken! Melyik huszárezred egyenruhájában festették le Palóczy László országgyűlési képviselőt, huszártisztet és honvéd alezredest reprezentatív portréján?

Foglalkozás:

Öltöztessünk fel egy huszárt! - a gyerekek nyomon követhetik az egyenruha felépítését, színeit az öltöztetés során.

Játék:

Huszár-játék

A huszárok híres virtusát idézi föl játékos keretek között a huszár próba. A “piros” és a “zöld” huszárok versenyében az győz, aki minél több karikát tűz föl kardjára.

Időtartam: 45 perc

A múzeumi órát Vámosi Katalin, a Herman Ottó Múzeum művészettörténész muzeológusa tartja.

Előzetes bejelentkezés szükséges: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Nagy Kunszt – Miskolci Galéria
(Miskolc, Rákóczi u. 2., bejárat a Széchenyi utcáról)

HAPCI! – festéktüsszentő foglalkozás

A Pom-Pom mesében Festéktüsszentő Hapci Benő egy egész várost befestett varázslatos színekre, de festményeket is készített egyedi technikájával. Olyan, de olyan híres festővé vált, hogy alkotásai a Miskolci Galériában is megtalálhatóak. Meglátni azomban csak azok a gyermekek képesek, akik maguk is szeretik a színeket és kiállják Benő hétszínpróbáját!

A foglalkozáson a színkeverés rejtelmeit próbálhatják ki a gyermekek, játékos, különleges technikákkal és módszerekkel.

Ajánlott: 5 éves kortól

Előzetes bejelentkezés szükséges: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

Színháztörténeti és Színészmúzeum
(Miskolc, Déryné u. 3.)

Színházi mesék

A színházi kulisszák mögé vadonatúj, csak a színészmúzeumban elhangzó beavató színházi mesék révén tekinthetnek be a gyerekek. Fabók Mariann vidám meséje egy varázslatos egérszínház születéséről szól.

Az előadásokat játékos foglalkozás egészítheti ki. Igényelhető 45 vagy 90 perces változatban.

Játsszunk bábszínházat!

A bábszínház világának érdekességeibe vezeti be a gyerekeket  a foglalkozás, amelynek során megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal a pálcás bábtól a marionettig, majd maguk is bábot készítenek. A foglalkozás végén papírbábfilmes népmese-feldolgozást tekintünk meg. Igényelhető 45 vagy 90 perces változatban.

Előzetes bejelentkezés szükséges:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  

A foglalkozások díja:

- 6 év alatti gyermekek és a csoportot kísérő pedagógusok számára a belépés ingyenes. Együttműködési megállapodással rendelkező óvodák esetén 6 évnél idősebb gyermekek számára a belépőjegy 150 Ft/fő, a „Pannon-tenger Múzeumba” 450 Ft/fő.

- Szerződéses óvodák múzeumpedagógiai foglalkozásjegye 100Ft/fő (szerződés nélkül 200 Ft/fő), amely a belépőjegyen felül fizetendő.

- Az együttműködési megállapodás részletei az alábbi honlapokon olvashatóak: www.hermuz.hu, www.miskolcigaleria.hu

Múzeumpedagógiai rendezvényeinken fotók készülnek. Amennyiben kifogása van a felvételeken való megjelenés és azok publikálása ellen, kérjük jelezze ezt a foglalkozás előtt a foglalkozást vezető múzeumi munkatársnak.

NKA

Állományvédelem

Általános információk Archívum ÓVODÁSOKNAK SZÓLÓ MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK