Herman Ottó Múzeum

 • fejleckep 03.jpg
 • fejleckep 04.jpg
 • fejleckep 01.jpg
 • fejleckep 10.jpg
 • fejleckep 11.jpg
 • fejleckep 05.jpg
 • fejleckep 09.jpg
 • fejleckep 06.jpg
 • fejleckep 07.jpg
 • fejleckep 02.jpg
 • fejleckep 08.jpg
 • fejleckep 12.jpg

Aktuális

A Herman Ottó Múzeum és tagintézményeinek összes múzeumpedagógiai programja egy helyen

16. Kunszt - Nagy utazás

Az ember folyamatosan úton van. Többféle utat is járunk egyszerre: személyeset, közösségit, szellemit, fizikait, érzelmit… a nagy bölcsek szerint, nem is lehet ez másképp: mert csak akkor élhetünk jól, ha mindig úton vagyunk. Élni pedig jól szeretünk.

Bárhogyan nevezzük is (haladásnak, fejlődésnek, vándorlásnak…) gyakran csak tudattalanul, vagy beletörődve sodródunk az árral, de vannak helyzetek, amikor szándékkal, akaratunk teljes erejével vágunk neki új és újabb nagy utazásoknak. Valójában csak egyetlen-egy célból, hogy megtaláljuk amire vágyunk, a végtelen messzeségben remélt, megélhető emberi szabadságot.

A tanulmányi múzeum Nagy utazás programja olyan alkotásokat válogatott egybe, amelyek aktuális társadalmi útkeresésekre készült művészi reflektálások, vagy az útkeresés állapotának személyes, belső emberi vonatkozásait feltáró megnyilvánulások.

A programon résztvevő diákok megismerhetik, hogy az alkotók milyen módon és milyen vizuális eszközökkel fogalmazzák meg véleményüket a jelen történéseiről és aktív résztvevőként maguk is hozzátehetik ehhez saját meglátásaikat.

Bővebben:

Inverse Everest fotókiállítás Miskolcon!


A Földünk legmélyebb barlangjaként számon tartott, a Kaukázus-hegységben található Krubera-Vornya barlangban a világon elsőként 4 magyar barlangász készítettek profi fotókat. Az egy hónapos Abháziai tartózkodásukról, és a 2080 m mélységbe vezető útjukról készült fotóanyag segítségével ismerhetjük meg a karsztfennsíkot, bepillantást nyerhetünk a felszíni kutatótábor mindennapjaiba. Láthatjuk a gondos előkészületeket, majd 100 m-es aknákon, vízeséseken, szűkületeken és vízzel telt járatokon keresztül ereszkedhetünk a kutatókkal a világ legmélyebb természetes szárazföldi pontjára, a Game Over nevű végponti terembe. A közel 80 képet végignézve a barlangot soha nem járt látogató is beleborzonghat eme ismeretlen, olykor rideg, de páratlan szépségeket rejtő világ kihívásokkal teli felfedezésébe! Az egyedülálló képanyag kiállítására
a világon elsőként itt, a miskolci „Pannon-tenger Múzeum Kiállító Épületében” került sor.

Bővebben:

ETŰD – Irodalmi és képzőművészeti diákpályázat

A Herman Ottó Múzeum Miskolci Galéria tagintézménye versíró és rajzoló pályázatot hirdet „A megmozdult szótár” című Weöres Sándor kiállításhoz kapcsolódóan.

A pályázat Weöres Sándor Magyar Etűdök c. könyvének ötletéből kiindulva, színes tintával írott és illusztrált saját verseket vár, amelyben a kézírással írt tartalom és a szabadkézi rajzos kiegészítés szoros összhangban áll.

A pályázat három korosztályra, általános iskola alsó-, felső tagozatos és középiskolás diákokra vonatkozik.
Pályázni lehet egy darab, A/4-es formátumú, egyoldalas, kézzel írt és rajzolt, illusztrált verssel.

Bővebben:

A MISKOLCI METRÓ

 

 

A Vasgyár építésekor földalatti vasúttal, metróval akarták összekötni Diósgyőrt Miskolccal. A terv meghiúsult és feledésbe merült, pedig ha megépült volna, ez lett volna hazánk első földalatti személyszállító vasútja. A Miskolci Galéria „Járat” című kiállítása most több mint 150 év távlatából, szokatlan módon idézi fel ezt a régi történetet: kortárs művészeti reflektálások segítségével.

 

 

Bővebben:

„Dicsőség nincsen, csak kötelesség ” - Pele-házi barangolás

Látogatható: 2016. október 30-ig.

A Herman Ottó Emlékház egy igazi ékszerdoboz Lillafüred szívében. A köztudatban csak Pele-házként ismert épület adott otthont és kikapcsolódást nyaranta az utolsó polihisztorként aposztrofált tudósnak.

A program ismerteti életének főbb állomásait (születésének körülményeit, tanulmányait, szerelmi életét, politikai pályafutását, halálának körülményeit, végrendeletét, illetve a ház történetét), mindezt megfűszerezve személyes tárgyaival. Feldolgozza munkásságának egy-egy ismertebb darabját, mint például az ősfoglalkozások (pásztorkodás és halász életmód), ősrégészet, „A pókok faunája”, etnográfiai anyagok, ásványok…

Tárlatvezetéseink, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásaink során megismerhetik a polihisztor egy-egy tudományos megfigyelését, gondolkodásmódját és elhivatottságát az új, az ismeretlen felfedezése iránt. A ház tágas kertjében kalimpáló vízimalom hangulatos eleme a részben erdei környezetben tartott programnak.

Bővebben:

Mesélő belváros

Tanulmányi séták

Promenád

A reformkor művelődéstörténetébe vezeti a csoportokat a séta: Miskolc épületei, szobrai mesélnek a nemzeti kultúra születéséről, a történelemfordító eseményekről, a kor nagyjairól.

Színházi séta

Déryné és a Latabárok nyomába, a miskolci utcaköveket taposva idézzük meg a magyar színház kezdeteit, miskolci színjátszás múltját.

Miskolci elsők

A belvárosi séta során számba vesszük, melyek  azok a  különlegességek, amelyek Miskolcot  élenjáróvá tették - a Kossuth-szobortól a miskolci színházon keresztül.

S számbavesszük azokat az épületeket is, amelyek a város életébe hoztak újdonságot.

Bővebben:

Kóclelkek

- Játsszunk bábszínházat! -

A foglalkozás a bábművészet érdekességeivel, a műfajhoz kötődő legendákkal, mítoszokkal, a különböző bábtechnikákkal ismereti meg a részvevőket. A kisebbeket bábos mese, a nagyobbakat  művelődéstörténeti érdekességek várják: Hogyan jutottak el a Távol-Keletről Európába a bábok, kik voltak Vitéz László nemzetközi társai?

Az ismeretterjesztő részt foglalkoztató követi, amely során bábot készítenek a résztvevők, kipróbálhatják a különböző technikákat.

A foglalkozás előzetes egyeztetés szerinti időpontban vehető igénybe.

Bővebben:

,,Földön járó csillagok”

- A magyar színház kezdetei, Déryné és kortársai -

Az ismeretterjesztő óra többek között, korabeli illusztrációkra, emlékezésekre, Petőfi Sándor verseire építve mutatja be a vándorszínészet kiemelkedő alakjait. A foglalkozás célja, hogy átfogó képet rajzoljon a magyarországi és miskolci színjátszás kezdeteinek és reformkori felvirágzásának történetéről, megismertesse a „nemzet napszámosai” hivatásának szerepét az ország magyarosodása, a nyelv művelése, a nemzet öntudatra ébredése és művelődési igényének XIX. századi kibontakozása terén.

A foglalkozás előzetes egyeztetés szerinti időpontban vehető igénybe.

 

Bővebben:

A megmozdult szótár

Weöres Sándor kiállítás

2016. szeptember 29-től november 26-ig.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Weöres Sándor kiállítása az irodalmi tárlatokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi.

A foglalkozáson résztvevő diákok a Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékokkal aktívan, gondolkodásra késztetve ismerhetik meg a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget.

Ajánlott minden korosztálynak.

Bővebben:

Isabella és Stephanus különös esete a rózsával

Rendhagyó kiállítás-ismertetés a Herman Ottó Múzeum Képtárában

A Herman Ottó Múzeum Képtárának új programja felnőtteknek (munkahelyi kollektíváknak, nyugdíjas csoportoknak, baráti társaságoknak) készült.

A gyűjtemény barokk anyagán keresztül felidéződnek híres történelmi személyek és események. A művészeti alkotások képet rajzolnak a barokk kor társadalmáról a hatalom, a karrier, a morál, a világkép, a példakép és a műveltség vonatkozásában.

A kiállításba elhelyezett új képzőművészeti alkotások megmutatják, milyen összefüggések fedezhetők fel és milyen párhuzamok állíthatók a régmúlt és napjaink szokásai és történései között.

A program rendhagyó módon, közvetlen és szórakoztató formában ismerteti meg a kiállítást, benne a rózsa különös esetével.

A foglalkozás előzetes egyeztetés szerinti időpontban vehető igénybe.

Bővebben:

Gyöngykaláris a nyakán…

Látogatható: 2016. október végéig.

A Dr. Joó Csaba népviseleti gyűjteményéből válogatott kiállítás az ünnepi ruházatot, ezen belül főként a házasságkötési viseleteket mutatja be, amelyek a legdíszesebb, a legdrágább anyagokból és kiegészítőkből készült öltözetek. A diákok számára összeállított foglalkozás segít eligazodni a népviselet ma már ismeretlen jelrendszerében, ugyanakkor párhuzamokat állít fel a mai öltözködési kultúránkkal. Megismerésre kerül, hogy milyen normák szerint választjuk ki ruhadarabjainkat, hol a határ a divat és a praktikum között, milyen jelentéstartalmat hordoznak az egyes ruhadarabok és megállapíthatjuk, melyik viseletdarabunk öröklődött át a múltból.

Ajánlott minden korosztálynak.

Bővebben:

II. Rákóczi Ferenctől - Mária Teréziáig

Látogatható: 2016. december végéig.

A történelmi és képzőművészeti vonatkozású foglalkozás képet rajzol a két történelmi személy szerepéről, személyiségéről, a korabeli festészet jellemzőiről, valamint a XVII-XVIII. század meghatározó eseményeiről a barokk művészet szemszögén keresztül.

Megismerteti, hogy milyen szokásai voltak a portrékészítésnek, kik és miért rendelték őket. Kiderül, hogy a valós szereplők álltak-e modellt a festőknek és hogyan lehet „olvasni” a részletekből. Összefüggésbe rendeződik a korszakra jellemző társadalmi viszonyok és a történelmi események kapcsolata.

Ajánlott felső tagozatos és középiskolás diákoknak.

Bővebben:

In the wake of our conquerors

Angol nyelvű foglalkozás!

From September 2016 there is a new possibility at the Herman Ottó Museum. You can ask our programme in connection with the Settlement of the Magyars in the territory known as Hungary today in English. This way the students can learn about how our ancestors lived while they can practice and improve their Englishes, too. In Borsod-Abaúj-Zemplén county – namely in Karos – the richest cemeteries of the Hungarian Conquest Period were found in the 20th century. You can see these unique archeological findings here in Miskolc, in the Papszer’s Old Building. This exhibition was created with the help of the technology of the 21st century. It is called Elite Corps and it won the 1st place at the Exhibition of the Year in 2014. Groups from primary schools are welcome. Please note: groups with a maximum number of 15 students are asked to register in order to ensure the programme being enjoyable for everyone. Join us: Learn & Have fun!

Bővebben:

GYORSAN – EGYSZERŰEN – BIZTOSAN

Megváltozott a Herman Ottó Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásaira történő jelentkezés módja!

2016 márciusától online, egy egyszerű táblázat kitöltésével lehet múzeumunk összes kiállítóhelyének és kiállításainak a foglalkozásaira jelentkezni.

A foglalkozások listája és az online jelentkezési felületet a www.hermuz.hu > múzeumpedagógia > kapcsolat weblapon érhető el.

Kövesi Gyűjtemény

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Kövesi István titkos gyűjteménye című, a Miskolci Galériában látható kiállításon. (Rákóczi utca 2. Bejárat a Széchenyi utca felől.)

A tárlathoz múzeumpedagógiai családi kiadvány is készült, amely a helyszínen megvásárolható. Nyitva tartás: 2016. június 25-ig, keddtől vasárnapig.

 

 

 

 

FOGLALKOZÁSOK

Pályaválasztási tanácsadás

A Miskolci Egyetem Földrajz tanszékével együttműködve, az Éltető talaj című kiállításhoz kapcsolódóan, pályaválasztási tanácsadást szervezünk középiskolás diákok számára, a Pannon-tenger Múzeumban (Miskolc, Görgey u. 28.).

Időpontja:
2016. január 26. 14 óra és február 11. 14 óra.


Bővebben:

VII. Múzeumpedagógiai Évnyitó - A barokk jegyében

 

 

 

 

Tisztelettel várjuk az óvodapedagógusokat, tanárokat a a Herman Ottó Múzeum Képtárában, 2015. október 1-én, 16 órakor, ahol megismerhetik milyen foglalkozásokat, programokat kínálnak a város és a megye múzeumai óvodás és iskolás csoportok számára, a 2015/2016-os tanévben.

 

 

 

 

Bővebben:

GölöncséresCsaládi kézműves foglalkozás a Miskolci Galériában a Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállításhoz kapcsolódóan

 

 

Bővebben:

Mese, mese, meskete - múzeumba jöttök-e?

 

 

Óvodapedagógusoknak szervezett szakmai délután

 

 

Bővebben:

Mese, monda- és novellaíró pályázat

 

 

A Herman Ottó Múzeum Papszeri Öreg Épülete Mese, monda- és novellaíró pályázatot hirdet általános és középiskolás diákok számára, a honfoglalás témakörében

 

 

Bővebben:

NKA

Állományvédelem

Múzeumpedagógia