Herman Ottó Múzeum

DVD felvétel

A DVD felvétel megvásárolható a Herman Ottó Múzeum Kiállítási Épületében (Miskolc, Papszer 1.) Ára: 2000 Ft


SZORÍTSD HOZZÁ DEREKÁT

HA BUJDOSÓT LÁTSZ

X. MAGYAR RAPSZÓDIA

BÚCSÚDAL


„REFORMKORI MAGYAR SZALON EGRESSY BÉNIVEL” CÍMŰ DVD FELVÉTEL

Egressy Béninek, a Szózat zeneköltőjének hangszeres életműve jószerivel teljesen ismeretlen a hazai közönség előtt. Alkotásainak zömét elsősorban zongoradarabok, dalok, népszínművek adják, amelyek elsőrangú módon reprezentálják a reformkori költők és államférfiak által egyaránt nagyra becsült verbunkos műzenei stílust. A 2014-es bicentenáriumi Egressy-évben, a Miskolci Kamarazenei Nyár keretében Horváth Anikó és zenésztársai által adott igen sikeres, teltházas koncert érlelte meg a gondolatot, hogy Egressy Béni zenéjét közkinccsé tegyük. Emellett szólt még a komponista sajátos helytörténeti vonatkozása is, aki a felvétel helyszínéül szolgáló papszeri épületben, az egykori református gimnáziumban végezte tanulmányait. A felvételre a Szemere-kiállítás termeiben, a reformkori polgári szalonhangulatot árasztó „Történelmi arcképcsarnokban”, a „Szemere-szalonban” került sor. A kiállított három hangszer- különlegesség szolgált a felvételek alapjául: Beregszászy Lajosnak, a 19. századi magyar zongorakészítés legkiemelkedőbb alakjának kifejezetten erre a célra felújított hangszere, egy több mint 160 éves, kifogástalan állapotban lévő biedermeier asztalzongora és egy szintén működőképes gépzongora Dr. Petró Sándor neves műgyűjtő hagyatékából. A felvételek két fő előadója: Horváth Anikó, Liszt- és Artisjus-díjas csembaló- és fortepiano-művész, a hazai régizene-játék és a magyar zenetörténeti ritkaságok elhivatott kutató-előadója, kinek játékát számos CD és TV felvétel őrzi, valamint Andrejszki Judit énekművész, a hazai régizene-játék kiemelkedő alakja, aki a világ számos országában és azok régizenei fesztiváljain kiemelkedő sikerrel szerepelt, CD felvételeit számos díjjal jutalmazták. Továbbá közreműködtek a következő előadóművészek: a Miskolci Szimfonikus Zenekar zenészeiből alakult Anima vonósnégyes, akik 15 éves múltra, valamint számos itthoni és sikeres külföldi fellépésre tekintenek vissza. Flach Antal csembalóművész, szakgimnáziumi tanár (Horváth Anikó egykori növendéke) különféle sorozatok szervezőjeként (Miskolci Bach-hét, Miskolci Kamarazenei Nyár, Zenei Szemere-szalon), hangszeres és elméleti előadóművészként a város zenei életének aktív szereplője. Balázs István előadóművész, a kultúrát és a művészeteket támogató önkéntes, hagyománytisztelő munkájáért Miskolc Városa 2013-ban Nívódíjjal jutalmazta. A DVD-hez kapcsolódó műsorfüzet írója Sziklavári Károly, a magyar nemzeti romantikus zene tevékeny kutatója, e témában több könyv (Egressyről kettőnek is) szerzője, a Miskolci Szimfonikus Zenekar zenei szakreferense. A színvonalas felvétel korszerű technikai hátterét a miskolci BluePixel Stúdió biztosította.

Kapcsolat

A Herman Ottó Múzeum Történeti Tára 2013-tól szervezi Szemere-szalon rendezvénysorozatát, ami 2014-ben a Zenei Szemere-szalon programokkal, majd 2016-tól a Miskolci Kamarazenei Nyár koncertprogramjával egészült ki. 2018-ban is folytatódnak a rendezvények, amelyek aktuális eseményeiről ezen az oldalon tájékozódhatnak kedves látogatóink és az érdeklődő közönség.

 

Az oldal szerkesztője

Vámosi Katalin

Elérhetőség

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

06-70-3672223

 

Az oldalt a Herman Ottó Múzeum Történeti Tára működteti.

Herman Ottó Múzeum, Történeti Tár

Miskolc, 3528, Görgey A. u. 28.

Aktuális programok

„...minden megyei székváros napja legyen körének, itt találtasson iskola, piac, munka, ipar, nép, egyesületek s eszközök úgy a gyakorlati ismeretek, mint a közértelmesség terjesztésére … mint Pesten, úgy a megyék székvárosaiban is az anyagi s erkölcsi műveltség megindíttassék, hogy minden megyének legyen, úgy szólván egy kis Pestje … most székvárosok.” (Szemere Bertalan)

 

A 2013-tól rendszeresen jelentkező programunk, – az idén öt éves múltra visszatekintő – SZEMERE-SZALON történeti, irodalom-, művészet- és művelődéstörténeti előadásokon keresztül, a „Szemere Bertalan élete és pályatársai” című állandó kiállítás anyagára építve, ahhoz szervesen kapcsolódva mutatja be a 19. századi Magyarország történetét. A rendezvény a múzeum alapításakor megfogalmazott célhoz kíván visszatérni, amelynek szellemében a múzeum nemcsak kiállításoknak és társadalomtörténeti kutatásoknak a központja, hanem a tudományos munka széleskörű bemutatásának is helyszíne, hozzájárulva ezzel Miskolc város közművelődési palettájának színesítéséhez. A hónap első péntek délutánján az igényes, értékközpontú, a korszak történelme iránt érdeklődő nagyközönség figyelmébe ajánljuk ismeretterjesztő programjainkat. Hagyományainknak megfelelően az előadásokhoz borkóstolás, egyes borászatok bemutatkozása kapcsolódik, amelyek tovább növelik az esemény színvonalát. Nem titkolt szándékunk szerint ezek az alkalmak látogatóink számára arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az előadások után kötetlen beszélgetés formájában személyesen is megismerkedjenek előadóinkkal és feltegyék kérdéseiket. Az összejövetel hangulatához remek helyszínt biztosít a kiállítás képzőművészeti termének nemzeti arcképcsarnoka, amely már atmoszférájával is visszavarázsolja a résztvevőket a 19. századi szalonok világába. Ebben a szezonban is arra törekszünk, hogy a korszak legjelesebb miskolci és országosan ismert kutatói mutatkozzanak be és ismertessék kutatásaik legújabb eredményeit.

Megtiszteltetés lenne, ha vendégeink között köszönthetnénk Önöket!

Vámosi Katalin művészettörténész, a programsorozat szervezője

 

A Herman Ottó Múzeum ZENEI SZEMERE-SZALONJA, valamint a 2016-ban teljes egészében hozzá kapcsolódó, több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező MISKOLCI KAMARAZENEI NYÁR programsorozat célja a nemzeti romantikus magyar zene alig ismert, újrafelfedezésre vagy szélesebb körben is megismerésre kívánatos részének, illetve az európai klasszikus-romantikus műzenére gyakorolt hatásának bemutatása, mindez a 19. századi polgári szalonkultúra felélesztésének leplezetlen szándékával megismételhetetlen, különleges zenei élményeket kínálva ezáltal a koncertlátogatóknak. A Zenei Szemere-szalon programjai egyaránt reflektálnak a korra és a Szemere-kiállításban található magyar történelmi arcképcsarnokra, benne Erzsébet királyné, Jókai, Kazinczy, Deák, Andrássy, Teleki, Lévay, Palóczy és Szemere Bertalan portréival, melynek egyedülálló légkörét a koncertszerűen is használható Steinweg-Hupfeld gépzongora, a 165 éves asztalzongora és egy hasonlóan patinás Beregszászy zongora megszólaltatása teszi még kivételesebbé.

Legyen Ön is részese e páratlan zenei kalandnak!

Flach Antal csembalóművész, a programsorozat szervezője

Fotógaléria

SZEMERE-SZALON ÉS ZENEI SZEMERE-SZALON RENDEZVÉNYEK


„REFORMKORI MAGYAR SZALON EGRESSY BÉNIVEL” CÍMŰ DVD FELVÉTEL BEMUTATÓJA

NKA

Állományvédelem

Látogatóinknak Történelem & Muzeológia Online Látogatóinknak Szemere-Szalon programjai