Herman Ottó Múzeum

Színészmúzeum

Cím

3525 Miskolc, Déryné u. 3.

Telefon

+36-70/943-2916

E-mail

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás

Nyitva: keddtől szombatig 9-17 óra között.
Vasárnap kizárólag csoportok számára,  előzetes bejelentés mellett látogatható.

Kutatás

A gyűjteményben folyamatos a kutatószolgálat. Előzetes bejelentkezés alapján, egyénileg megbeszélt időpontban állunk a szakemberek, egyetemi hallgatók rendelkezésére.


Az ország legnagyobb múltra visszatekintő teátruma a Miskolci Nemzeti Színház, amely az 1991 - 1996 között folyó színház​rekonstrukció eredményként színházi negyeddé bővült. Az épületegyüttesben​,​ a Déryné utcában, ahol 1823-tól 1843-ig Magyarország  első magyar nyelvű kőszínháza állt, található a miskolci színészmúzeum, ​az elhunyt miskolci teátristák emlékhelye.

A múzeum gondolata Gyarmathy Ferenc színművészben fogalmazódott meg, aki az 1980-as évek közepétől gyűjtötte pályatársai relikviáit. A színművész és a köréje szerveződő Színész Emlékház Egyesület kezdeményezésére született meg a  Miskolci Galéria által működtetett intézmény, amely 1996. október 22-én nyitotta meg kapuit. A leégett első kőszínház helyén emelt klasszicista épület felújítására és a múzeum kialakítására az Európa Tanács támogatásával került sor. A terveket Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész és az Interplan Kft. készítette, a kivitelezést Simon Gábor beruházási főmérnök irányította.

A múzeum a miskolci színház múltját, művészeinek életpályáját dokumentálja és mutatja be a közönségnek.​ ​A "Hódolván Tháliának" c. állandó kiállítás 2010-ben újult meg Mikita Gábor  színháztörténész-muzeológus forgatókönyve és Juhász Katalin látványtervező tervei alapján.Az első traktus a miskolci színjátszás kezdeteit eleveníti fel: XIX. századi színjátszásunknak számtalan jelentős személyisége megfordult Miskolcon - rájuk emlékeztetnek többek között a klasszicista épület bolthajtásos kapubejáratának márványszobrai. Az emeleti kiállítótermek az 1857-ben átadott második miskolci kőszínház működését mutatják be. Az első kisteremben a színház megnyitását a nyitó díszelőadás kulcsszereplőinek - Jókainé Laborfalvi Róza, Egressy Gábor, Telepy György - kiemelésével idézi meg tárlat. Ugyanitt a később emelt toronyóra szerkezete, illetve az 1925-ös felújítás tervrajzai jelzik a színház folyamatosnak mondható korszerűsítését.

A következő kisteremben a XX. század polgári színjátszásába a legjelentősebb direktorok - Palágyi Lajos, a Sebestyén-testvérek, Földessy Géza - működésén keresztül pillanthat be a látogató. Ugyanitt történik az innen induló Latabár-dinasztia bemutatása is. A XX. század színészóriásai közül is sokan indultak e város színpadáról: archív felvételekről többek között Bilicsi Tivadar, Bessenyei Ferenc mesél a miskolci színjátszás nagy pillanatairól.

A​z államosított színház fél évszázadát összefoglaló​  nagyterem a színpad világát idézi, a látogató imitált színpadi közegben érezheti magát: a kiállítási dokumentumok, fotók, plakátok, szcenikai tervek, személyes tárgyak, a színházi szerkezetek stilizált díszletelemekre, illetve  díszletfalak közé kerültek.

A magyar színháztörténet egészére kiható előadások mellett fontosak a személyes történetek, emlékek is. Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán miskolci találkozását felidéző fotó mellett a Miskolchoz hűséges művészek, többek között Márffy Vera, Ábrahám István, Fehér Tibor emlékei idéznek meg felejthetetlen színházi estéket. A fiatalabb korosztályokra gondolva gyermeksarok is várja a legkisebbeket bábokkal, jelmezekkel, kifestővel, képkirakóval.

A múzeum időszakos kiállításoknak​,​ rendezvényeknek is helyet ad.

Herman Ottó Múzeum Képtára

Cím

H-3529 Miskolc, Görgey A. u. 28.

Telefon

(+36) 46/560-170

E-mail

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás

Hétfő kivételével minden nap: 9.00-17.00

Csoportfogadások ütemezése a Képtárban

A várakozás elkerülése miatt minden csoport számára ajánljuk az időpont-egyeztetést a
46/560-170-es telefonszámon.


Állandó kiállítás

A Herman Ottó Múzeum Képtára nemcsak a térség, de az ország egyik leggazdagabb, állandó jellegű képzőművészeti látványossága. A kiállítás a barokk korszaktól a szecesszióig vonultatja fel a magyar festészet remekműveit.

A reprezentatív névsor magáért beszél: elég csak Mányoki Ádám, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly vagy Munkácsy Mihály nevét említeni, de nem szabad elfeledkeznünk Paál László, Szinyei Merse Pál, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Rippl-Rónai József kiemelkedő alkotásairól sem.

A Herman Ottó Múzeum Képtára egy izgalmas művészettörténeti kalandra, s egyben időutazásra hívja látogatóit, amelynek során a magyar képzőművészet 200 éve pereg le a műkedvelő közönség szeme előtt. Tegyük hozzá, mindez olyan műalkotásokon keresztül megy végbe, amelyek a hazai művészettörténet-kutatás érdeklődésének homlokterében állnak, és amelyek gyakorta képviselik a várost a legrangosabb hazai és külföldi kiállításokon.

Herman Ottó Múzeum Kiállítási Épülete

Felújítási munkálatok előkészítése miatt a kiállítóhely 2019. március 29-ig, keddtől péntekig 9-től 17 óráig látogatható.

Munkatársak

Cím

H-3530 Miskolc, Papszer 1.

Telefon

(+36) 46/346-875

E-mail

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás

Hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig

Bejelentkezés

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Múzeumtörténet

Az Avas lábánál, a mára már lefedett Szinva-patak partján helyezkedik el a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelye. A XV. századi eredetű (iskola)épület több mint száz éve múzeum: falai között kezdte meg működését 1899-ben a Borsod-Miskolci Múzeum, mely gyűjteményei gyarapodásával és kiállításai bővülésével a teljes épületet birtokba vette. E múzeum jogutódja, a Herman Ottó Múzeum 1973-ig működött itt.

A gyűjtemények és munkaszobák kiköltöztetésével új korszak kezdődött a múzeum történetében, a több évszázados épület termeiben időszakos és állandó kiállításokat rendeznek.

A Papszernek nevezett épület eredetileg a Herman Ottó Múzeum igazgatósági épülete volt. Ma több kiállítótérrel rendelkező, a központhoz közvetlenül tartozó kiállítóhely.

Herman Ottó Emlékház

Cím

H-3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 33.

Telefon

(+36) 46/370-703

E-mail

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás (április 16–október 31.)

Szerdától vasárnapig 9.00-17.00 (pénztárzárás 16:30)


Múzeumtörténet

Herman Ottó egykori lillafüredi nyaralója, a Peleház 1898–1903 között épült, az akkoriban újonnan kialakított üdülőtelep részeként. Az épület 1951-ben került a miskolci múzeum kezelésébe, első állandó kiállítása 1964-ben nyílt meg. 2007-ben megtörtént az emlékház teljes felújítása.

A kiállítás két szobában mutatja be a múzeum névadójának életét, munkásságát, miskolci és hámori-lillafüredi kötődéseit. Az első terem enteriőrjében és vitrinjeiben szép számmal megtalálhatók a Peleház eredeti bútorai, illetve Herman Ottó személyes tárgyai, levelei, kéziratai is. A második teremben az utolsó magyar polihisztor tudományos tevékenységének bemutatása látható, szakterületenként külön egységekben, gazdag tárgyi illusztrációval és egy látványos halászati diorámával. Az emlékház kertje tavasztól őszig színes múzeumpedagógiai programok helyszíne.