Herman Ottó Múzeum

SZÁLLJ VELÜNK!

Képtár Légitársaság – PUTTÓJÁRAT
Kalandozások a barokk művészet világában

Megtekinthető: 2015. április 10-től

A Herman Ottó Múzeum Képtára nemcsak a térség, de az ország egyik leggazdagabb, állandó jellegű képzőművészeti látványossága, amely a magyar nemzeti festészet fejlődését rangos műtárgyakon keresztül mutatja be. Mai megjelenésében pontosan 10 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Sok minden történt körülötte azóta. Az évforduló alkalmából most nemcsak felfrissült, de anyaga is kibővült, felvonultatva a 20. század első felének Miskolcon őrzött legszebb emlékeit, köztük Aba-Novák Vilmos, Czóbel Béla, Derkovits Gyula, Egry József alkotásait.

Az állandó kiállítás mellett időszaki tárlatsorozat indul útjára. A hosszú távú tervek szerint olyan komplex kiállítás- és programsorozat valósul meg, amely szorosan kapcsolódik a Képtár anyagához, annak tágabb értelmezését, kiegészítését, valamint új összefüggések bemutatását teszi lehetővé.A sorozat első kiállítása a barokk művészet világába kalauzol.

A tárlat egy izgalmas utazásra invitál Rembrandt, Rubens és Velázquez korába, a 17–18. századba, amely a mai napig titkokat rejt magában. A barokk nem csupán egy művészeti stílus, de az emberiség legnagyobb varázslata. A kiállítás újszerűen és gondolatébresztő módon járja körül azt a szépségekkel és szellemi tartalmakkal teli csodát, amit barokknak nevezünk, s ami sokkal erősebb szálakkal kötődik jelenünkhöz, mintsem gondolnánk.

A kiállításban autentikus műtárgyak, az európai festészet remekműveiről készült művészi másolatok, valamint kortársművészeti párhuzamok is bemutatásra kerülnek, melyek egymással összebeszélve mutatnak rá a barokk művészet sokarcúságára, rejtelmességére és időtállóságára.

A XIII. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón elhangzott előadás anyaga. (Budapesti Történeti Múzeum, 2015. 09. 18.)

 

Fotók a kiállítás rendezéséről és a megnyitójáról

NKA

Állományvédelem