Herman Ottó Múzeum

„Dicsőség nincsen, csak kötelesség” Herman Ottó élete és munkássága

Herman Ottó természettudós, néprajzkutató széleskörű tudományos munkásságát, politikai és közéleti tevékenységét mutatja be az egykori nyaralójában berendezett kiállítás.

Az „utolsó magyar polihisztorként” emlegetett Herman Ottó nyaralója felesége, Borosnyay Kamilla tervei alapján 1898-1903 között épült Lillafüred romantikus környezetében. A Herman Ottó Emlékházzá alakított egykori villában az első kiállítás 1964-ben nyílt meg. Az épületet 2006-2007 folyamán újították fel - ekkor alakították ki a most látható, "Dicsőség nincsen, csak kötelesség..." című állandó tárlatot.

Az első terem a dolgozószobát jeleníti meg, ennek enteriőrjében kaptak helyet a tudós személye s tárgyai, levelei, családi fotói. A második terem természettudományos munkásságát mutatja be, külön kiemelve az ornitológia és a magyarországi pók-fauna kutatását. A tárlat külön foglalkozik Herman Ottó régészeti, valamint a néprajzhoz kötődő tevékenységével. A halászattal kapcsolatos munkásságát egy halászeszközökből álló dioráma jeleníti meg. Érintőképernyős számítógépek segítségével interaktív tárlatlátogatásra is lehetőség nyílik: film, hangfelvétel, madárhangok, kvízjáték színesítik a tárgyi kollekció bemutatását.

NKA

Állományvédelem

Herman Ottó Emlékház Állandó kiállítás