Herman Ottó Múzeum

H6T KUNS T

 

 

H6T KUNS T

BENCZÚR EMESE, CSÉFALVAY ANDRÁS, CSURKA ESZTER, ELŐD ÁGNES, RABÓCZKY JUDIT RITA , SZÖLLŐSI GÉZA

Hat terem, hat képzőművész, hat téma, hat műfaj a kortárs képzőművészet tavalyi aktualitásaiból válogatva – a VÁLTOZÁS jegyében.

Alakváltoztatásra képes lebegő fényszobrok, meditatív hangulatú csendéletek, fények és feliratok kölcsönhatására épülő képek, fikció és valóság találkozása, szerves és szervetlen közötti senkiföldje, kötöttségektől mentes kábelfigura kötegek…

 

Nyitóesemény: 2019. március 21. (csütörtök) 17.30

SZABÓ TÓTH KINGA szociológus a változás társadalomlélektani hátterét és folyamatait  elemezve beszél az alkotásokról

Kurátor: Éliás István

 

A kiállítás szeretné folytatni azt a kortárs képzőművészeti válogatásra épülő tematikus sorozatot, amely közel egy évtizedig a Nagy Kunszt projekt formájában volt jelen a galéria munkájában. Ennek első lépéseként most egy olyan bemutató készül, amely a tavalyi év legjobb szakmai- és közönségsikert kapott művészeinek munkáiból válogat.

A kiválasztás szempontjai azonosak voltak a korábbiakkal, miszerint professzionális anyagot mutassunk be a látogatóknak, különféle alkotói műfajok és tartalmak széles spektrumából adva ízelítőt.

A helyszín adta lehetőséget kihasználva hat teremben, hat olyan kortárs alkotó lesz megismerhető, akiknek még nem volt bemutatkozási lehetősége Miskolcon. A maga nemében mindegyik egy kunszt lesz, így a cím az előzményekre és a friss tartalomra utalva került kiválasztásra.

A kiállításhoz művészetpedagógiai feldolgozás is készül, rendhagyó tárlatismertetőkre várjuk az iskolai osztályokat.

A tartalomból:

Előd Ágnes, a MKE tanárának különleges drónos szobrászata tavaly, az augusztus 20-i tüzijátékon országos figyelmet kapott. A miskolci tárlaton láthatjuk, hogyan alkalmazható ez a technika különféle tartalmak megjelenítésére. Szöllősi Géza népszerű televíziós- és filmes tervező, dizájner (Fölszállott a páva, Virtuózok) nemzetközileg is elismert art-brut alkotó, most játékos bogárkatonáival és állatszobraival lesz jelen. Cséfalvay András pozsonyi képzőművész megmutatja, hogyan animálja saját mozdulataival 3D-s figuráit, s hogyan használja ezt fel üzenetközvetítésre. Rabóczky Judit Rita egy korábbi, miskolci Vasgyári Művésztelepen kapott alapanyagokat használta fel színes kábelekből font életnagyságú szobraihoz. Csurka Eszter több művészeti ágban is gyakorlott alkotó, aki festményein a mozdulatok, gesztusok, testbeszéd megjelenítésével foglalkozik. A tavalyi év legkülönlegesebb kiállításának választott Benczúr Emese tárlatból pedig a ragyogás kétértelműségére utaló alkotások lesznek láthatóak.

NKA

Állományvédelem