Herman Ottó Múzeum

CSALÁD-LÁTOGATÁS – Múzeumok Éjszakája 2018. június 23. 16:00-24:00

Családok a múzeumban. Múzeumi család. Színes, változatos programok a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyein, a Képtárban, a Pannon-tenger Múzeumban, a Papszeri Kiállítási Épületben, a Miskolci Galériában, a Színészmúzeumban, a Feledy-házban, a Herman Ottó Emlékházban és az Alkotóházban, a 2018. A Családok éve eseménysorozatához kapcsolódva.

CSALÁD-LÁTOGATÁS – Múzeumok Éjszakája 2018. letölthető leporelló (2,80 MB)


AZ ÉJSZAKA KIEMELT AJÁNLATAI

Herman Ottó Múzeum Központi épület
(Miskolc, Görgey u. 28., telefon: +3646/560-170, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

ÉVSZÁZADOK ARANYA – régészeti ritkaságok, soha nem látott kincsek
A kiállítás mindössze egyetlen napon, a Múzeumok Éjszakáján látható. A múzeum elmúlt 120 évben összegyűlt nemesfém kincsei között bemutatjuk a bodrogolaszi aranykincset, és a régészeti tárban őrzött ékszereket, ruhadíszeket. Az arany és ezüst leletek egy része az M3-as autópálya építését megelőző feltárás során került felszínre. A tárgyak saját történeteiket mesélik el azon látogatóknak, akik Szent Iván éjjelén megtekintik e titokzatos tárlatot. A kiállítás tárlatvezetéssel tekinthető meg, a maximum 15 fős csoportok negyed órát tölthetnek el a teremben.

Pannon-tenger Múzeum
(Miskolc, Görgey Artúr u. 28., telefon: +3646/560-170  /143-as és /102-es mellék, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

BOTANIKALAND - interaktív növényismereti előadás és vetélkedő a "Pannon-tenger Múzeum" vetítőtermében
Az éjszaka folyamán, 18.30-tól kezdődően, óránként ismétlődő interaktív előadás főszereplője a növényvilág. A vetítéses bemutató során a látogatók a fosszilis levéllenyomatok segítségével a 12 millió évvel ezelőtti erdőbényei növényvilágot, a herbáriumi lapokon pedig mai fák leveleit ismerhetik meg. Egyszerű kísérletek demonstrálják a növények alapvető életműködéseit. A látogatók az előadás alatt az elhangzottak segítségével kérdésekre válaszolhatnak és feladatokat oldhatnak meg, amelyekkel pontokat gyűjthetnek. A legjobbakat nyereménnyel jutalmazzák a szervezők.

Herman Ottó Múzeum Képtára
(Miskolc, Görgey u. 28., telefon: +3646/560-170, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

KÉPTÁR SZÉPE VÁLASZTÁS
A Seuso-kincs vendégszereplése után újra megnyílt a Herman Ottó Múzeum Képtára. Ismét látható a nemrégiben restaurált Öreg halász és a magyar képzőművészet még számos gyöngyszeme. Vajon melyik a legszebb miskolci remekmű? Csontváry legendás festménye? Vagy Aba-Novák Vilmos Laurája, amit 15 évvel ezelőtt a 120 legszebb magyar festmény közé soroltak? Esetleg egy eddig szerényen megbújó harmadik? Egyáltalán mit nevezünk szépnek? Derítsük ki együtt, melyik mű a Képtár szépe, és „kik” az „udvarhölgyei”?!

Amit kínálunk: szórakoztató játékok gyerekeknek és felnőtteknek, alkalmi képmenedzserek lelkes – de nem erőszakos – laudációi. A verseny állását a látogatók folyamatosan nyomon követhetik. A szavazók között a győztes művekről tanúsítvánnyal ellátott, művészi igényű reprodukciókat sorsolunk ki.

Papszeri Kiállítási Épület
(Miskolc, Papszer 1., telefon: +3646/326-875, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

20.0021.00 ZENEI SZEMERE SZALON – MISKOLCI DALLAMOK
A koncerten Miskolci tematikájú művek csendülnek fel többek között Lisznyai Julianna, Lavotta János, Egressy Béni, Zerkovitz Béla, Szent-Gály Gyula, Pfliegler Imre szerzeményeiből. Közreműködő művészek: Nemes Tamás – cselló, Fehérné Magyar Ágnes – hegedű, Tóth Anikó, Flach Antal – zongora, Kolozsi Balázs – ének, Csiszár István – facimbalom.

Színészmúzeum – Thália-ház
(Miskolc, Déryné u. 3., telefon: +3670/943-2916, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Egy este Latyi Matyival és a Latabár-családdal

Latabár Kálmán legendás szerepe, Latyi Matyi, a furfangos cukrászinas története egy estés alkalmi kiállítás keretében elevenedik meg. A gyerekeket a meséhez kapcsolódó kifestők, képkirakó, társasjáték is várja.

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház
(Miskolc, Rákóczi u. 2., telefon: +3546/500-580, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , www.miskolcigaleria.eu)

ÍRÁS – Mokry és a rovásírók  - gyermek és felnőtt foglalkozások
A galéria udvarán 17.00 és 20.00 óra között zajló program a Mokry és a rovásírók kiállításhoz kapcsolódik. Mokry Mészáros Dezső (1881–1970) művészete Miskolc kultúrtörténetének különleges színfoltja. Munkásságában 1930-tól kezdve fontos szerepet játszott az ősi magyar rovásírás, melynek alkalmazásával motívumkincsünk gyarapítására, a nemzeti képző- és iparművészeti stílus megteremtésére törekedett. A kiállítás a képzőművész életművén keresztül a korszak rovásíróinak tevékenységéről szól.

Miskolci Galéria Alkotóház
(Miskolc, Csabai kapu 22., telefon: +3670/425-4273, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

SOKSZEMKÖZT KORONCZI ENDRE KÉPZŐMŰVÉSSZEL
Az Alkotóház új, „Most készül” című programja keretében Koronczi Endre képzőművész miskolci műtermében kötetlen beszélgetés során ismerteti a Ploubuter Park nevű projektjét és az ehhez itt készülő friss munkáját.

Feledy-ház
(Miskolc, Deák tér 3., telefon+3646/500-680, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Múzeumok Éjszakája a Feledy-családdal
Feledy Gyula emléke most is erősen él családja és tisztelői körében. Karizmatikus személyisége közösséget teremtett Miskolcon.  Az Éjszakán a látogató bepillantást nyerhet a családi közös játékokba, szokásokba, amelyek a mai napig élénken élnek, s amelyek ott rejtőznek Feledy Gyula művészetében is. A művész emlékét őrző, gondozó családdal találkozva, a személyes kötelékeken keresztül a művész mellett az ember portréja is kibontakozik a résztvevők előtt.

Herman Ottó Emlékház
(Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 33. telefon: +3646/370-703)

LILLAFÜRED FÉNYEI - Családi programok csak természetesen!
A Herman Ottó Múzeum, az MMKM Kohászati Gyűjtemény, a ÉSZAKERDŐ Zrt. LÁEV Üzemigazgatóság és a Lillafüredi Sport- és Kalandpark közös programja. Váltson 1900 forintért jegyet, és kalandozza végig 17 és 23 óra között mind a három helyszín programjait.
Az Emlékházban 20.00 órától hangulatos koncert várja az érdeklődőket. A RECITATRIO jóvoltából barokk dallamok hangzanak el modern előadásban. Közreműködik: Kékes Zsuzsa – ütőhangszerek, Vihula Mihajlo – gitár, Szurasenkó Dániel - blockflöte, művészeti vezető.

AZ ÉJSZAKA TOVÁBBI PROGRAMJAI

A Herman Ottó Múzeum központi épülete előtt tér
18.00 - Térzene a Perecesi Bányász Fúvószenekar előadásában
20.30-22.30 - Fortuna Party Band koncert

Pannon-tenger Múzeum Kiállítási Épület

18.00-24.00 - Tárlatvezetés és családi ásványtotó
A Múzeumok Éjszakáján az ásványtár óránként indít tárlatvezetést az állandó kiállításban. Családi ásványtotó várja a vállalkozó kedvű családokat, melyre a válaszok a kiállításban találhatók meg. A hibátlan megoldásokért ajándék jár!

18.00-24.00 - Életképek ásványokból
Múzeumi önkéntesünk, Szigeti László bányamérnök különleges alkotásai is csak ezen az estén lesznek láthatók. E kiállítás vezérfonalát a középkori, úgynevezett „Handstein”, azaz ásványokból és termésércekből álló életképek újragondolása jelenti. Az általa készített példányok a fantáziája szülöttei, melyek szinte önmaguktól álltak össze különböző alakzatokká. Az ásványok lenyűgöző, fantasztikus szín- és formaváltozataiból és az ember találkozásából olyan életképek keletkeztek, amelyek a bányászat titokzatos, mesebeli, elvarázsolt, veszélyekkel teli, de mégis vonzó világába vezetnek minket.

Papszeri Kiállítási Épület

18.00 – Míg „el nem szakad a cérna”- Kézműves foglalkozás: fonott könyvjelzők, karkötők és övek készítése szövéssel, fonással: régi technikák bemutatója kipróbálással egybekötve
20.00-22.00 - Honfoglaló magyarok öltözete, szokásai és fegyverzete címmel bemutató beöltözési lehetőséggel, íjászati alapismeretek elsajátítása
21.15-22.00 - Fegyverbemutató
22.00,22.30,23.00 - Filmvetítés a karosi ásatásról
20.00-ig - Éjszakai kincskeresés a múzeumban gyerekeknek: a honfoglaló magyarok elrejtett tárgyait kell összegyűjteni a múzeum különböző pontjain zseblámpa és térkép segítségével.

Miskolci Galéria Rákóczi-ház
18.00-19.00 - Előadás a Kondor teremben: Rovásírás (Manadala Egyesület)
19.00-20.00 -  Előadás a Kondor teremben: Propper Valéria: Agatha Christie
20.00-21.00 - Előadás a Kondor teremben: Balázs István: Pajzán versek
21.00-22.00 - Udvari gitár koncert
22.30-23.30 - Miskolci Klezmer Band koncertje. Közreműködik: Knoth Judit – zongora, Kékes Zsuzsa – ütőhangszerek, Szurasenkó Dániel - ének, blockflöte, művészeti vezető. Műsor: Shalom Énekek

Színészmúzeum – Thália-ház
16.00- 24.00 - Átváltoztatunk! - Arcfestés, jelmezes beöltözés segítségével mindenki megteremtheti különleges színházi személyiségét.
Legyező-játék - A Színházi Élet képsorozatával megismerhetik és elsajátíthatják a szerelmi legyező-nyelv titkait.

Feledy-ház
18.00-21.00 - Feledy Gyula pingpong kupa (több forduló indítása, tárgyjutalommal)
18.00-20.00 - Nyomtatott grafikai technikák, avagy Bepillantás Feledy Gyula műhelyének kulisszái mögé – a művész rézkarcprése, dúcai segítségével ismerkedés a sokszorosított technikákkal gyerekek, felnőttek számára egyszerűen
18.00-20.00 - Feledy Ágnes bemutatkozik: közös patchwork készítés a Feledy házban
20.00 - Fiatal tehetségek fóruma: élőzene a Feledy-házban
19.00 és 21.00 - Hajdú Ildikó – Ferenc Marcell: Feledy Gyula mint művész és mint ember – tárlatvezetés és beszélgetés a családjával

Alkotóház
APRAJA-NAGYJA_______________________
18.00 – 20.00
Családi képzőművészeti foglalkozás I.
Koronczi Endre képzőművész nyitott műterméhez kapcsolódó vizuális játékok
20.00 – 24.00
Családi képzőművészeti foglalkozás II.
Nyomtatásra, sokszorosításra épülő kreatív játékok apróbbaknak és nagyobbaknak egyaránt

TÁRVA-NYITVA________________________
18.00 – 20.30
Mappa-mustra
Sokan szeretnek otthon hobbi szinten rajzolni, festeni, faragni, mintázni. Kortól és képzettségtől függetlenül várjuk azokat az amatőr alkotókat, akik eddig még soha nem mutatták meg képzőművészeti munkáikat (bármilyen rajz, festmény, szobor, fotó), de kíváncsiak arra, hogy mit mondanak róla a szakemberek. Az eddig „titkos” mappákat képzőművészek nézik meg és építő jellegű véleményekkel, hasznos tanácsokkal segítik a folytatást.
20.30 – 24.00
Egész estés hírnév – Mappák gyöngyszemei-kiállítás A mappák legjobb munkáiból rögtönzött villám-kiállítást rendezünk ezen az estén.

TÖVIRŐL-HEGYIRE_______________________
22.00 – 23.00
Közönségtalálkozó Koronczi Endre képzőművésszel
Az Alkotóház új, „Most készül” című programja keretében Koronczi Endre képzőművész miskolci műtermében kötetlen beszélgetés során ismerteti a Ploubuter Park nevű projektjét és az ehhez itt készülő friss munkáját.
23.00 – 24.00
Éjszakai épületbejárás
Jövőre lesz száz éve annak, hogy miskolci művészek képzőművészeti szabadiskolát indítottak egy korábban szanatóriumnak használt épületegyüttesben. Ennek fennmaradt tagja az Alkotóház, amely az idők folyamán sok változáson esett át. A ház történetével most szokatlan módon, a legérdekesebb építészeti és technikatörténeti részletek szemszögéből ismerkedhetnek meg.
Gyülekező a céllövöldénél, a hátsó udvaron.

PŐRE-ŐRE____________________________
19.00 – 22.00
Aktmodell utáni rajzolás és festés, korrektúrával
Az Alkotóház legnagyobb rajztermében bárki kipróbálhatja a modell utáni rajzolást, festést (pasztell, szénceruza, akvarell, tempera, akril). Papírt, eszközöket, modellt és korrektúrát biztosítunk hozzá.
A jelentkezés a helyszínen, érkezési sorrendben történik. (Egyszerre max. 15 fő részére)
22.00 – 24.00
Csendélet rajzolás, festés

ZENE-BONA___________________________
20.00 – 22.00 Jazzkoncert a teraszon
23.00 – 24.00 Szeszák Ádám miskolci képzőművész és zeneszerző-rapper Egyszeregy című lemezbemutatója

FOLYTON-FOLYVÁST____________________
18.00 – 24.00
Nyitott műterem: Koronczi Endre
Animációs filmmaraton
Válogatás a Budapesti Metropolitan Egyetem animációs szakos hallgatóinak munkáiból
Céllövölde
Az Alkotóház jövő évi centenáriumára készülve, egy korabeli játékot: céllövöldét állítunk fel a kertben, amelynek bevételét jótékonysági célra, az Alkotóház állagmegóvására fordítjuk.
Művészeti kvízjáték
Sütiláncvendéglátás egyet veszel, egyet hozol alapon. Ha esetleg nem hozol, akkor is vehetsz, de kérjük, hogy cserébe csekély adományoddal segítsd az Alkotóház felújítását.

 

Technikai információk:
Kapunyitás: 16.00 órakor. A rendezvény karszalaggal látogatható, a kiállításokra megszokott kedvezmények nem érvényesíthetők. Karszalag váltása 3 éves kortól.
Normál karszalag: a felnőtt karszalag ára 1200 Ft, a gyermek, diák és nyugdíjas karszalag ára 600 Ft. A karszalag a Herman Ottó Múzeum valamennyi kiállítóhelyére érvényes, a Lillafüred fényei esemény helyszíneinek kivételével.
Lillafüred fényei karszalag: a karszalag ára egységesen 1900 Ft. A karszalaggal a Lillafüred fényei programsorozat mellett a Herman Ottó Múzeum valamennyi kiállítóhelye látogatható.
Karszalagot a kiállítóhelyeken lehet váltani, az Alkotóház  és a Feledy-ház kivételével, amelyek azonban szintén csak érvényes karszalaggal látogathatók.
Az Alkotóházban nem lehet karszalagot venni


LILLAFÜRED FÉNYEI - Családi programok csak természetesen!

A Herman Ottó Múzeum, az MMKM Kohászati Gyűjtemény, a ÉSZAKERDŐ Zrt. LÁEV Üzemigazgatóság és a Lillafüredi Sport- és Kalandpark közös programja. Váltson 1900 forintért jegyet, és kalandozza végig 16 és 23 óra között mind a három helyszín programjait. A Lillafüred fényei karszalag megvásárolható a kisvasút Dorottya úti végállomásán, a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyein, a Palota Szállóban és a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban.

Északerdő Zrt. LÁEV Üzemigazgatóság

Erdei vonatozás, mozdonybemutató és kiállítás
14.00-17.00 – A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Dorottya úti végállomásán mozdonybemutató.
18.00 - A Dorottya úti végállomásról különvonat indul a Puskaporos – Lillafüred - Fazola-kohó útvonalon (előzetes regisztráció a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. –ra szükséges !)
18.30 - Puskaporos megállótól lesétálva Miskolc Felső- Hámor temetőhöz Herman Ottó, Vásárhelyi István, Fazola család sírjainál mécsest gyújtanak, megemlékezést tartanak.
20.30-23.00 - Lillafüred Fazola-kohó viszonylaton az alábbi menetrend szerint közlekedik a különvonat: Lillafüred – Fazola-kohó  20.30, 21.30, 22.30; Fazola-kohó – Lillafüred  21.00, 22.00, 23.00 (az utolsó vonat Miskolc – Majláth megállóig közlekedik, várható érkezés 23.45)
A lillafüredi állomásépületben kialakított Ökoturisztikai Központ bemutatója mellett a Diósgyőri Papírgyár ipartörténeti gyűjteménye és miskolci témájú régi képeslapok kiállítása is megtekinthető.

Herman Ottó Emlékház

Hangulatfényes barokk muzsika
Az Emlékházban 20.00 órától hangulatos koncert várja az érdeklődőket. A RECITATRIO jóvoltából barokk dallamok hangzanak el modern előadásban. Közreműködik: Kékes Zsuzsa – ütőhangszerek, Vihula Mihajlo – gitár, Szurasenkó Dániel - blockflöte, művészeti vezető.

Kohászati gyűjtemény - Fazola-Kohó (Miskolc-Újmassa)

Csak ezen az éjszakán újra díszkivilágításban látható a Fazola-kohó!
Folyamatos programok 17.00 óra után: „Életre kel a Vasverő” vízikerekes kovácsolás és hengerlési bemutató minden órában. Milyen volt a diósgyőri ágyú, nagykalapács és targonca? A valamikori DIGÉP fotókiállítása. Légy a Kohó Ásza! Múzeumpedagógiai programok. Próbáld ki milyen lehetett a kovácsnak lenni, emeld meg a nagykalapácsot! Öltözz be lovagnak, kovácsnak vagy kohásznak és készíts szelfit a kohó előtt! Ismerkedj meg a mérnök munkájával! MAKadémia – a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar anyagtudományi játszóháza, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar interaktív programjai. Találkozó az éjszaka madaraival: Madármentő Állomás (Mályi) bemutatója. Fügedi Márta Népművészeti Egyesület programjai. Fénymorze a Skanzenban: szentjánosbogarak rajzása az erdőszélén.

Lillafüredi Sport- és Kalandpark

Lézerharc vagy szabadulószoba!
Alkossatok csapatot, és játsszátok végig a napot! A több száz négyzetméteres beltéri lasertag aréna az egykori Zalka Máté laktanya mindennapjait idézi. Valósághű környezetben próbálhatja ki mindenki taktikai érzékét és ügyességét. A modern, 150 méter hatótávolságú fegyverek segítségével válik igazán élvezetessé a játék. Szabadulószoba: Szereted a focit és a szabadulós játékokat? Repülj vissza az 50-es évekbe, éld át és változtasd meg az Aranycsapat keserédes történelmét 90 perc alatt! A speciális logikai és ügyességi játékelemeket tartalmazó többtermes pályarendszer minden képzeletet felülmúl! Ha kreatív vagy, jó a megfigyelőképességed, akkor képes leszel legyőzni az akadályokat, és egyenes az út a szabaduláshoz. Fejtsd meg a kódot, oldd meg a kirakóst, találd meg a titkos feliratot és szerezd meg a kulcsot!

NKA

Állományvédelem

Híreink CSALÁD-LÁTOGATÁS – Múzeumok Éjszakája 2018. június 23. 16:00-24:00