Herman Ottó Múzeum

A SEUSO-KINCS

Herman Ottó Múzeum – 2018. február 27.– március 18.

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK

SEUSO-KINCS VÁNDORKIÁLLÍTÁS

Herman Ottó Múzeum – 2018. február 27.– március 18.
Telefonszám: 46/560-178 (Február 1-26 között hétfőtől-péntekig 8.00-16.00 óra között, február 27-március 18. között a kiállítás nyitvatartási idejében hívható.)
Email cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.hermuz.hu
Foglalási oldal: www.seusomiskolc.hu

Nyitva tartás
2018. február 27. - március 18. között a hét minden napján 9.00 - 21.00 óra között

Jegyárak
felnőtt (teljes árú) jegy: 600 HUF/fő
kedvezményes jegy: 300 HUF /fő
múzeumpedagógiai jegy:  (a megváltott belépőn felül) 200 HUF /fő
tárlatvezetés díja: (a megváltott belépőn felül) 400 HUF /fő

A Seuso-kiállításra jegyek 2018. március 13-tól kizárólag a múzeum Görgey utcai főépületében válthatók!

A tárlat nyitvatartási idejében a kiállítási helyszínen csak készpénzes vásárlásra lesz lehetőség! Február 27-március 18. között bankkártyás fizetésre a központi épületben nincs mód.

A Herman Ottó Múzeum Képtára május 2-ig, a „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépület pedig február 1–26. között zárva tart. A múzeum könyvtári olvasóterme és kutatószolgálata a kiállítás ideje alatt nem vehető igénybe.

Kérjük és javasoljuk, hogy a látogatók éljenek az előzetes regisztráció lehetőségével, melyet február 1-jétől tudnak megtenni a www.seusomiskolc.hu online felületen. Jegyelővételre a központi épületben lesz lehetőség abban az esetben, ha az érdeklődő a vásárláskor időpontot is foglal.  Jegyek elővételben a Miskolci Farsangon a múzeum standjánál és február 5-tól a múzeum központi épületében lehet vásárolni.

Miskolc Pass 20%-os kedvezmény a tárlatvezetéssel bővített jegyárból érvényesíthető, kizárólag elővételben váltott jegyek esetében, melyeket február 5-26. között a központi épületben vásárolhatnak meg időpontfoglalás mellett látogatóink.

A telefonos ügyfélszolgálaton keresztül regisztráció nem indítható. Látogatóink ezt személyesen a központi épületben, vagy az online foglalási rendszeren keresztül tehetik meg. Személyes foglalás esetén, az e-mail címmel nem rendelkező látogatók időpontot jegyvásárlás mellett foglalhatnak.

Kiállítási információk

A kiállítótérben egyszerre maximum 50 fő tartózkodhat! Az ennél nagyobb létszámban bejelentkezni szándékozó csoportok a bejelentkezésüket csak bontásban tudják megtenni, és a kiállítást is így tekinthetik meg. Kérjük a foglalásnál ügyeljenek erre, s ha a csoport a jelzett létszámnál nagyobb, célszerű egymás utáni időpontokat foglalni.

Az előzetes foglalás visszamondására a látogatás tervezett időpontja előtt 48 óráig van lehetőség. Visszamondás hiányában újbóli foglalásra nincs lehetőség.

A kiállítás a szokásos tárlatoktól biztonságtechnikai és műtárgyvédelmi szempontból is eltér. Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a kiállítótérben tölthető maximális időtartam 30 perc! A tárlatot felügyelő múzeumi munkatársak felszólítására a kiállítóteret el kell hagyni!

Azon látogatói csoportok, amelyek szeretnének tárlatvezetést kérni, de az előre megadott időpontok nem megfelelőek számukra, a regisztráció során külön is igényelhetik a szolgáltatást abban az esetben, ha a csoport létszáma eléri a 25 főt és nem haladja meg a már több helyen is jelzett 35 főt.

A látogatókat megillető szokásos kedvezmények érvényesíthetők, de a jogosultságot igazolni kell, ennek hiányában a teljes árú jegyet kell megváltani!

A bármely okból ingyenességet élvező csoportokat is regisztrálni kell, a kedvezményre jogosultság nem jelenti a tárlat soron kívüli megtekintését. A tárlatvezetési díjat a kedvezményre jogosultaknak is meg kell fizetni.

Mozgásukban korlátozott látogatóink a SEUSO-kiállítást meg tudják tekinteni, technikai okok miatt a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületben látható tárlatok jelenleg nem akadálymentesítettek.

Múzeumpedagógiai foglalkozásokat a múzeum munkanapokon, minden egész órában biztosít. Első múzeumpedagógiai csoport fogadása 9 órakor, míg az utolsóé 15 órakor történik. A csoportok érkezése a múzeumépületbe az egyeztetett időpont előtt 20 perccel szükséges. A foglalkozások időtartama 45 perc. A foglalkozásokra a kiállítás foglalási oldalán a bejelentkezéssel egyidejűleg előzetes regisztráció szükséges, amely visszaigazolás után tekintendő véglegesnek.

Megérkezés a kiállításba

Kérjük az előzetesen regisztrált látogatókat, csoportokat és egyéni látogatókat egyaránt, hogy a befoglalt időpont előtt 20 perccel érkezzenek meg az épületbe – a nagy érdeklődésre való tekintettel a foglalt időpont semminemű módosítására a helyszínen nincs lehetőség!
Kérjük, hogy a foglaláskor kapott visszaigazoló levelet vagy nyomtatott formában, vagy okostelefonon mutassák be!

Parkolás

Az autóbusszal érkező csoportok a kiszállás idejére a múzeum buszok számára fenntartott, bejárathoz vezető lépcsősor előtti parkolóhelyén megállhatnak, de várakozni tilos. Személyautóval és busszal parkolni a szemközti, a múzeumtól 3 perc sétára található Generali Aréna Szabadidő Központ melletti, vagy a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár melletti parkolókban lehet.  A parkolás díjköteles!

Utazási kedvezmények

A MÁV Start Zrt. a szervezett iskolai csoportokat a SEUSO kiállításra ingyenesen szállítja. Kérjük, a pedagógus kollégákat, hogy jegyváltás előtt a MÁV jegyirodákban tájékozódjanak, illetve a kedvezmény igénybevételéhez a múzeum által hitelesített fogadónyilatkozatot használják. A nyilatkozatot legalább 10 munkanappal a tervezett látogatás előtt kell a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kitöltve megküldeni. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a múzeum által hitelesített nyilatkozatot a múzeum postán fogja megküldeni az oktatási intézmény részére. A fogadónyilatkozat önmagában nem jogosít fel kiállításokra és programokra való ingyenes belépésre, ez ügyben kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

További információk

  • A váltott jegy a „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépület kiállításának megtekintésére is érvényes.
  • A regisztrált, időpontra érkező látogatóink a belépésnél előnyt élveznek. A kiállítás megtekintése ebben az esetben nem érkezési sorrendben történik.
  • A ruhatár használata kötelező és ingyenes, a kiállítótérbe csak kisebb kézitáska vihető be, amely mérete nem haladhatja meg a 30x30 cm-t. Hátizsákot a kiállítótérbe bevinni tilos. A ruhatárban elhelyezett értéktárgyakért felelősséget nem vállalunk.
  • Babakocsit, nagyméretű tárgyat, esernyőt, sétabotot a kiállításba bevinni nem lehet.
  • A fényképek és videófelvételek készítése minden eszközzel tilos, fotójegy váltására sincs lehetőség.
  • A kiállítótérbe ételt, italt bevinni tilos.
  • A dohányzás a múzeum területén tilos!
  • A kiállítás nyitva tartása alatt az épületben büfé, látogatói pihenő, ügyfélszolgálat működik, ajándéktárgyak vásárlása is lesz lehetőség.

Szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét, hogy az előre megadott kiállítási időpontok és időtartamok változhatnak! A szervezők fenntartják a kiállítás működtetése során a módosítások jogát!

Kedvezmények, kedvezményezettek köre

2011. július 26-án hatályba lépett 194/2000.(XI.24.) Kormányrendelet értelmében a múzeum állandó és időszaki kiállításait az Európai Gazdasági Térség állampolgárai (a magyarok is) a következő kedvezményekkel látogathatják.
I. A Herman Ottó Múzeum kiállításait  DÍJTALANUL látogathatják:
1. Kiskorúak, 6. életévük betöltéséig
2. 70. életévüket betöltöttek
3. Fogyatékossággal élők, valamint kísérőik (jogosultanként legfeljebb egy fő)
4. Közoktatásban dolgozó pedagógusok
5. A közoktatási és kulturális miniszter által kiadott szakmai belépővel (hátoldalán érvényesített közgyűjteményi kártya), illetve a Pulszky Társaság, a Magyar Múzeumi Egyesület, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Levéltárosok Egyesülete tagkártyájával rendelkezők.
6. Valamennyi látogató a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein: (március 15., augusztus 20., október 23.)
II. A Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyeit 50%-OS KEDVEZMÉNNYEL látogathatják (a különféle kedvezmények nem vonhatók össze, jegyvásárláskor csak egyféle kedvezmény érvényesíthető):
1. 6-26 év közötti életkorúak
2. amennyiben a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 18.§ (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugellátásban részesül.
3. Legfeljebb két fő, amennyiben legalább két, 18 év alatti személyt kísér, és azok közeli hozzátartozója.

A kiállításról

A SEUSO-KINCS
A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM VÁNDORKIÁLLÍTÁSA 2017-2018.

A Seuso-kincs 2017. október 29-én a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében országos körútra indult, elsőként a Szent István Király Múzeumban mutatkozott be. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse  Székesfehérvár után Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza múzeumában lesz látható.

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai voltak. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgy együttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban mutatkozik be. 2018. február 27 – március 18. között Miskolcon a Herman Ottó Múzeumban látható.

A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. Az ezüstműves remekművek saját korukban összesen 2040 solidust érhettek. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni! A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek. A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve.  Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el úgy, hogy a nagy tálakat az üst aljába, lefelé fordítva egymásra, majd a kisebb edényeket a tetejükre fektették.

A római császárkor késői szakaszából (4–5. század) származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjéhez tartozott. Nevét más történeti forrás nem őrizte meg, de elképzelhető, hogy a hivatali apparátus tagjaként vagy a hadsereg tisztjeként császári szolgálatban állt. Családjának vagyonához nemcsak ezüstedények, hanem egy Balaton környékén fekvő nagybirtok és villa is hozzátartozhatott.

A késő császárkorból ismert mintegy harminc, lakoma-készlet darabjait is tartalmazó nemesfém kincslelet között a Seuso-kincs mind művészi, mind anyagi értékét tekintve kiemelkedő helyet foglal el. A kiállításon bemutatott ezüstkészlet össztömegével a fennmaradt késő császárkori ezüst ötvösművészeti kincsleletek között a legértékesebbnek számít.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták mega Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték ezekre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A műkincs-együttesnek ezután nyoma veszett, majd a műkincspiacon bukkant fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot az 1980-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium egy 1990-es New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron, ennek az összegnek a többszöröséért.

A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról, és hogy visszaszerezze a páratlan értékű ezüsttárgyakat. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén a magyar államnak megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetnie a kincs jóhiszemű vásárló státuszában levő korábbi birtokosainak.

A tárgyalásoknak köszönhetően a nagyközönség mostantól szabadon megcsodálhatja a késői császárkor kiemelkedő művészi színvonalú műkincs-együttesét.

A vándorkiállítás hat helyszínén a különleges értékű kincslelet mellett minden településen megismerhetünk egy-egy kiállított anyagot, amely az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódik.

A Seuso-kincs és régiónk
A vándorkiállítás hat helyszínén a különleges értékű kincslelet mellett minden településen megismerhetünk egy-egy kiállított anyagot, amely az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódik. Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban a régióban (Borsodszirák, Ároktő, Tiszakarád) talált, főként temetkezési helyekről előkerült arany és bronzékszerek állítanak ki, amelyek a Krisztus utáni 1-4. századból származnak. A látogatók megcsodálhatják majd a Brestov (Ukrajna) település mellett felfedezett, 2-4. századi nyakláncot, amelyet aranyérmékből fűztek össze, illetve a Miskolcon talált dénárleleteket is.

A Seuso-kincs vándorkiállítás helyszínei és időpontjai:

Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum
2017. október 29.–november 19.

Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum
2017. november 28.–december 17.

Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum
2017. december 29.–2018. január 21.

Kecskemét, Katona József Múzeum
2018. január 30.–február 18.

Miskolc, Herman Ottó Múzeum
2018. február 27.–március 18.

Nyíregyháza, Jósa András Múzeum
2018. március 27.–április 15.

A Seuso-kincs – Vándorkiállítás 2017–2018

A kiállítást rendezte: Dági Marianna (Szépművészeti Múzeum), Mráv Zsolt (Magyar Nemzeti Múzeum)
Szakmai lektor: Török László (Magyar Tudományos Akadémia)
Műtárgyfotók: Dabasi András, Kardos Judit
Grafikai tervezés: Farkas Anna
Kiállítás látványterv, installáció: Narmer Építészeti Stúdió

Magyar Nemzeti Múzeum
Projektirányítás: Varga Benedek főigazgató, Rezi-Kató Gábor főigazgató-helyettes, Tomka Gábor projektvezető, főigazgató-helyettes, Varga Lujza projektmenedzser
Pénzügyi vezető: Zsurki Attila
Kommunikáció: Berényi Marianna, Szily Marianna
Dokumentáció: Sz. Bukucs Barbara
Nyelvi szerkesztés: Merényi Ágnes
Műtárgyvédelem: Lencz Balázs
Biztonságtechnika: Pataki János
Műszaki vezetés: Frankovics Tibor, Bernáth Károly Tibor
Logisztika: Varga Linda, Csapai Péter, Hlács László
Szakmai asszisztens: Szabadváry Tamás
Múzeumpedagógia: Kenesei Zsófia, Suba Eszter, Vattay Liliána

Herman Ottó Múzeum
Igazgató: Dr. Tóth Arnold
Igazgató-helyettes: Szolyák Péter
Projektfelelős: Dr. Simon László
Szakmai munkatárs: Tóth Krisztián
A helyi kamarakiállítás társrendezője: Nagyernyei-Szabó Ádám
Közönségkapcsolat: Marosi Ágnes
Ügyfélszolgálat: Szalacsi Klára, Pósáné Romenda Vera, Ipacsné Szabó Tünde, Sárközi Ágnes, Marton Péter, Madarász Györgyi, Farkas Jánosné
Marketing és kommunikáció: Vass Nóra
Sajtóreferens: Horváth Szabolcs
Kreatív stáb: Dienes Ágnes, Dombóvári Ágnes, Mészáros Viktória, Urbán Tibor
Fotó: Baranczó Benedek
Informatika: Watah Vera
Asszisztens: Győrffyné Makár Anita Gréta, Mogyorósiné Kiss Ibolya, Békésiné Csáki Csilla, Demeter Krisztina
Humán erőforrás koordinátor: Baloghné Szabó Ilona
Logisztika és egyéb technika: Kákóczki András, Molnár János, Mihály Attila, Béki Gyula
Műszaki vezető: Páll Gergely
Műszaki stáb: Kacsmarik Sándor, Szigetvári Krisztián, Muszte László, Csendes László.
Kiállítási helyszín kivitelezői: Közlak-ÉP Zrt., Vagyonvill Kft.
Támogató: Magyarország kormánya, Emberi Erőforrások Minisztériuma

NKA

Állományvédelem