Herman Ottó Múzeum

100 éve történt: a „10-es honvéd hét”

Az elmúlt években a Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának munkatársai különös figyelemmel és méltó módon emlékeztek meg az első világháború centenáriumáról. Az évforduló kapcsán a múzeum szakemberei két nagy sikerű időszaki kiállítás keretében mutatták be mind a front /2012/, mind a hátország /2014/ legfontosabb eseményeit. A 100. évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények zárásaként egy olyan programsorozat megrendezését tűztük ki célul, mely egyrészt a Nagy Háborúnak egy eddig a nagyközönség számára ismeretlen oldalát mutatja be, másrészt arra is alkalmat nyújt, hogy összegezzük az elmúlt években folytatott tudományos kutatások eredményeit. Erre kiváló lehetőséget nyújtott számunkra, hogy 2017 decemberében volt éppen 100 éve, hogy megrendezésre került a 10-es honvédek legnagyobb jótékonysági rendezvénysorozata: a ”10-es honvéd hét”. Anno e program elsődleges célja az volt, hogy bemutassa a hátországban élők számára az ezred háborús erőfeszítéseit és harctéri sikereit. Az egykori szervezőknek ugyanakkor szándékában állt az is, hogy megismertessék a nagyközönséggel a legtehetségesebb, művészi és irodalmi érzékkel megáldott honvédek által a háború első három évében létrehozott alkotásait. Ez kiváló lehetőséget kínált számunkra, hogy a tervezett programjaink fókuszába a művészetet /zene, vers, próza, képzőművészet/ helyezzük. Célunk az volt, hogy ne csak az alkotásokkal, hanem magukkal az alkotókkal is megismertessük az érdeklődőket, illetve bemutassuk mindazokat, akik egykor hozzájárultak a ”10-es honvéd hét” sikeréhez.

A kiállítást az elsöprő miskolci sikert követően, hasonló célokkal 1918 tavaszán további három helyszínen mutatták be: február 9–23-ig Egerben, március 15. és 25. között Gyöngyösön és április 26-tól május 6-ig Sátoraljaújhelyen. Természetesen az említett három városban is a hozzá kapcsolódó kulturális programokkal, ”10-es honvéd hetekkel”.

Ennek apropóján – hiszen az emlékezés továbbra sem veszítetett aktualitásából – a tavaly decemberi sikeres programsorozatunkat, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával, idén májusban megújult tartalommal, de hasonló célokkal ismét megrendezzük. 2018-ban azonban nemcsak a ”10-es honvéd hetekre”, hanem arra is szeretnénk emlékezni, hogy száz évvel ezelőtt az olasz frontra helyezték át a 10-eseket, itt fejeződött be számukra az első világháború.

Oldalunkon nemcsak a rendezvénysorozatunkhoz kapcsolódó fontos információkat közlünk, de célunk, hogy emléket állítsunk az egykori hősöknek és a centenárium végéhez közeledve az elmúlt évek kutatásait is szeretnénk összegezni. Reményeink szerint kezdeményezésünk a májusban második alkalommal megrendezésre kerülő ”10-es honvéd hét” sikerét is elősegíti.

A szerkesztők

Magyar Hadifogoly Színpad V.

 

Bővebben:

Dr. Halmay Béla hagyatéka III.

 

Bővebben:

Magyar Hadifogoly Színpad IV.

 

Bővebben:

Dr. Halmay Béla hagyatéka II.

 

Bővebben:

Dr. Halmay Béla hagyatéka I.

 

Bővebben:

Magyar Hadifogoly Színpad III

 

Bővebben:

Magyar Hadifogoly Színpad II

 

Bővebben:

Magyar Hadifogoly Színpad I

 

 

Bővebben:

A 10-es honvédek nyomában – Olaszországi úti beszámoló

Bővebben:

Meghívó - 2018. május 26. (Papszer 1.)

Bővebben:

Egy kiállítás hangjai II.

Bővebben:

Meghívó 2018

Bővebben:

Frontról frontra: Pillanatképek a lövészárokból. I.

Bővebben:

Adoma II.: „Mérnök az erdőben”

Bővebben:

Adoma I.

Bővebben:

Felhívás

Bővebben:

„Beszélő lapok” a frontról

SASSY CSABA VERSES LEVELEZŐLAPJAI

Bővebben:

100 éve történt