Beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap 2008. évi Könyvtári Szakkollégium Muzeális dokumentumok állományvédelmi munkálatainak nyertes pályázatáról.

Pályázati azonosító: 2008. 2111

 

 

A miskolci Herman Ottó Múzeum könyvtára pályázatot nyújtott be 2008 októberében a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtári Szakmai Kollégiumához muzeális gyűjtemények védelmét szolgáló állományvédelmi szolgáltatások (fertőtlenítés, bőrkötések tisztítása, karbantartása, javítása) támogatására.

A nyertes pályázat a muzeális dokumentumok megelőző állományvédelmi munkálataihoz nyújtott jelentős anyagi támogatást.

Könyvtárunk 353 darab muzeális dokumentumot őriz az 1600-as évektől kezdve 1850-ig. Az irodalmi, történeti, nyelvészeti munkák mellett néhány miskolci kiadású könyv, és egy nagyszombati kötéstípus is megtalálható a gyűjteményben. E dokumentumokat külön, zárt szekrényekben tároljuk. A múzeum történetének elmúlt 110 évében nem volt mód és lehetőség arra, hogy ezeket a dokumentumokat bármilyen állományvédelmi kezelésben részesítsük. Állaguk a por és penészgombák hatására fokozatosan romlott. Ezért örültünk a sikeres pályázatnak. Az állományvédelmi munkálatokat a Pre-Con Bt. munkatársai végezték el 2009 márciusában.

 

Az állományvédelmi munka leírása:

 

1. Portalanítás, száraz tisztítás.

2. Bőr-és pergamenkötések nedves tisztítása, konzerválása.

3. Ideiglenes rögzítések.

4. Helyszíni kötésjavítás.

 

 

Miskolc, 2009-11-17