Restaurálási dokumentáció

NKA Múzeumi Szakmai Kollégium

Restaurálás

 

Pályázati azonosító: 2311/1486

 

 

Restaurálási dokumentáció

 

Török Zsófia ülőpadja

 

Kazinczy Ferenc 1806-ban telepedett le végleg Széphalomban. Gróf Török Zsófiával kötött házasságukból nyolc gyermekük született. Elsőszülött gyermeke betegségben meghalt. A kassai püspöktől kapott engedéllyel gyermekét háza közelében temette el. Sírjához kőpadot készíttetet. Az eltelt idő alatt a kőpad erősen romlásnak indult. A tárgyat sikerült kimenteni az összeomlott, egykori kertészház romjai alól, de megóvása mind a mai napig nem oldódott meg. Állagvédelem, konzerválás után a széphalmi emlékparkban már  épülő Magyar Nyelv Múzeumában helyezzük el.

 

Állapotleírás:

Horzsaköves riolittufából faragott, copff stílusú, egyszerű lapszerkezet. Mérete: 140 x 40 x 60 cm.  Az alapkő felszíne porlik. Egyes szerkezeti- és díszítő- elemek leváltak.

 

Anyagvizsgálat:

Horzsaköves riolittufa. Az úgynevezett horzsakő-lapillik nagyon jól láthatók mikroszkóp alatt, amik lényegében kőzetüveg-darabok, melyekben hosszanti irányú üregek láthatók, bár ezek a horzsakövek nagyrészt már agyagásványokká alakultak át. A horzsakő jelenléte azt is megerősíti, hogy itt tufáról van szó.

 

Helyreállítás:

A porózus felületek rögzítése akril bázisú vizes diszperzióval történt. A lemezesen felvált felületeket plextolos átitatással újra rögzítettük az alapkőhöz. A meglévő, de letört eredeti darabok összeragasztásához „Akepox” ragasztót használtunk.  A hiányzó plasztikai elemek pótlása tercites kiegészítéssel történt. Az így helyreállított felületet kovasav-etilészteres átitatással levédtük a páraváltozások további roncsoló hatásától.

 

                                                        Tisztelettel:

 

Miskolc, 2008-10-03                                                            -------------------------
                                                                                             Bánfalvy Ferenc, restaurátor
                                                                                             B.A.Z. m. Megyei Múzeumi Ig.
                                                                                             Műtárgyvédelmi o.v.