Melléklet - szakmai beszámoló

NKA Múzeumi Szakmai Kollégium 2008. évi pályázata

Gyűjteménygyarapítás

 

Pályázati azonosító: 2309/0646

 

 

Szakmai beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap

Múzeumi Szakmai Kollégiuma támogatásának felhasználásáról

 

 

 

 

Pályázati azonosító: 2309/0646

Támogatott: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság

Tárgy: Gyűjteménygyarapítás

Hely: Mezőgazdasági Gépmúzeum Mezőkövesd

 

 

 

 

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának Múzeumi Szakmai Kollégiuma 340.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított a B.A.Z. Megyei Múzeumi Igazgatósághoz tartozó mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeumnak.

A fenti támogatási összegből 2 db jelentős technikatörténeti műtárgy megvásárlását valósítottuk meg 2008. szeptember első felében.

 

 

 

                        1./ Dutra UE 28-as traktor, vételár                         260.000,-Ft

                        2./ Öntöttvas faeszterga és marógép, vételár           80.000,-Ft

                                                                       Összesen:                   340.000,-Ft

 

 

 

A támogatási szerződésben megfogalmazott feltételeket teljesítettük, a fenti műtárgyak a Múzeumba leszállításra készültek. Tisztelettel megköszönve műtárgy gyarapítási szándékunk támogatását a Kollégiumnak további eredményes munkát kívánunk!


 

 

Műtárgyismertetés: Dutra UE 28 (univerzális traktor)

 

A kispesti Hofherr gépgyár jogutódjának számító Vörös Csillag Traktorgyár 1957-től kezdett foglalkozni a 25-30 LE-ös univerzális traktorok tervezésével, gyártásával. Az U 28-as traktorcsalád kifejlesztett típusai: UA, UB, UC, UD és ötödikként az UE 28-as típus amely a gépcsalád legjelentősebb, legsikeresebb öszkerékhajtású erőgépe lett. Formaterveit Német Aladár ipari tervezőművész készítette és első nagy sikerét az „Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár”-on érte el 1959-ben, ahol I. díjat kapott, majd 1961-ben a „Budapesti Ipari Vásáron” a formatervezésésért „Ipari Vásár Díjjal” tüntették ki. Az 1960-as évek hazai traktorgyártásának legnépszerűbb típusát egy Csepel DT 213 jelű kéthengeres, négyütemű dieselmotor működteti 28 LE teljesítménnyel. Az elmúlt évtizedek során erre a traktor típusra úgy emlékeznek, mint megbízható, üzembiztos erőgépre. Kiváló tulajdonságainak köszön-hetően egyre kevesebb példányban lelhető fel belőlük országszerte, és ezek is nagyon elhasznált állapotban. Ugyanis a fizetőképes külföldi (főleg svéd) magángyűjtők előszeretettel vásárolták és vitték ki az országból.

Véleményünk szerint, mint veszélyeztetett agrártörténeti emléknek feltétlenül helye van a Múzeum közel 40 db-os traktorgyűjteményében, amely e magyar ritka példány nélkül közel sem mondható teljesnek. A Vörös Csillag Traktorgyár gyűjteményben található példányait (Dutra UB 28, DR 50) mint gyűjteménycsoportot kiegészítve az UE 28 és Dutra 4400 (UE 50 – ez utóbbi a Szerencsejáték ZRT. támogatásából került megvásárlásra 2008 őszén) traktortípusokkal jelentős lépést teszünk az Európa szerte jegyzett mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum szakmai hírnevének öregbítéséhez.

 

 

Leltári szám: 2008.1.2.

Gyarapodási napló szám: 46/2008.

 

 

 

Állapotleírás:

 

A megvásárolt példány a hasonló típusú fellelhető traktorok között, állapotát tekintve jónak mondható. Lemezburkolata nem sérült kevés ráfordítással restaurálható, gumiköpenyei cserére egyelőre nem szorulnak. A traktor önmagában működőképes motorja hibátlanul, egyenletesen működik, felújításra nem szorul. Minimális esztétikai hiányosságaitól eltekintve megállapítható, hogy gondos, jó tulajdonosa volt.

 

 

DUTRA  UE. 28-as traktor

 

 

 

 

 

 

Műtárgyismertetés: Öntöttvasból készült faeszterga és marógép

 

 

Az öntöttvasból készült faeszterga és marógép a 20. század első felében (tízes-húszas évek) készült. Öntött felirata: GUBSCH WERKE LIEGNITZ

A 2,5 m hosszú, 0,90 m széles és 1,4 m magas gépet transzmissziós tengelyről vagy direkt módon gépi erőforrással üzemeltették, a szíjtárcsán kiképezett három sebességi fokozatban. Egyaránt alkalmas volt horizontális eszterga és maró gépi funkciók ellátására is.

A különböző forgácsoló műveletek elvégzését hossz szán és kereszt szán tette lehetővé, kézzel működtetett vezérlésével gépi és kézi előtolást lehetett rajta megvalósítani.

Amint az a mellékelt fotón is látszik a megvásárolt műtárgy egy olyan jelentős technikatörténeti jelleggel bíró múzeumi darab, amely méltón egészíti ki a Mezőgazdasági Gépmúzeum szerszámgép gyűjteményét.

A szerszámgépet jelenlegi tulajdonosa a biharugrai halgazdaságból vásárolta, ahol a gép 1988-ig használatban volt. Tulajdonosa azért ajánlotta fel a Gépmúzeumnak, mert gazdasági tevékenységében profilváltás következett be.

A közel 750 kg súlyú szerszámgépet (a mai megmunkáló központoknak technikatörténeti szempontból elődje is lehetne) rendkívül kedvező vételáron vásároltuk meg, mert tulajdonosa is pozitív együttműködést mutatott, amikor megtudta, a „féltve őrzött gépe” Múzeumba kerül megőrzésre. Emiatt is kevesebb a vételár, mint a piacon vásárolható hulladék vas ára.

Sajnos a szerszámgépgyár történetéről egyelőre nem sokat tudunk, de mindenképp nyilvánvaló, hogy a Nyugat-Európai gépgyártás egyik, a 20. század elején készült reprezentáns darabjával állunk szemben, amely hazánkban, kevés példányban került ipari alkalmazásra.

 

Levéltári szám: 2008.1.1.

Gyarapodási naplószám: 47/2008.

 

 

 

Állapotleírás:

 

A megvásárolt műtárgy állapota kisebb alkatrészbeli hiányosságoktól eltekintve kiválónak mondható. Amint azt a mellékelt fotó is bizonyítja fő szerkezeti elemei az elmúlt 7-8 évtized alatt, köszönhetően a szakaszos időnkénti használatnak, valamint a robusztus jó konstrukciónak a gyári állapothoz közeli minőségben maradtak fenn.

Hiányosságnak csak a tokmányszerkezet (szerszám befogó készülék) és a különböző munkafolyamatok célszerszámai tekinthetők. Jelen állapotában a tokmányszerkezetet helyettesítendő, egy marófej van a főorsóra (munkaorsóra) szerelve.

A felsorolt hiányzó alkatrészek korabeli szerszámgépekről helyettesíthetők és csekély restaurálási költséggel ez a több funkciós szerszámgép transzmissziós tengelyről üzemeltethető, múzeumpedagógiai foglalkozásoknál bemutatás céljából használható.

 

 A Gubisch Werke típusú faeszterga és marógép

 

 

Mezőkövesd, 2008. október 30.

 

                                                                                              Kádár Zoltán
                                                                                                       múzeumigazgató