Szakmai beszámoló

NKA Múzeumi Szakmai Kollégium 2007. évi pályázata

Kiállítás-rendezés

 

Pályázati azonosító: 2306/1088/07 NKA

 

Szakmai beszámoló 

A régi konyha körül

című kiállítás megvalósításárólA miskolci Herman Ottó Múzeum a Visegrádi Négyek kulturális partnerségének keretén belül rendezte meg második nemzetközi vándorkiállítását, ezúttal a népi táplálkozás témakörében 2007–2008-ban. Az együttműködő intézmények (a szlovákiai Trencsén, a csehországi Ostrava és a lengyelországi Sosnowiec múzeumai) munkatársainak jelenlétében 2007. július 12-én nyílt meg a közös kiállítás a Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében.


A vándorkiállítás állomásai:
2007. július 12 – szeptember 2. Miskolc
2007. október 17 – december 31. Trencsén
2008. január 31 – április 11. Ostrava
2008. május 6 – június 30. Sosnowiec (még folyamatban)


A kiállítás tematikája Köztes-Európa népi táplálkozása, melynek hasonlóságait és különbségeit a négy ország egy-egy karakteres tájának és jellemző társadalmi-foglalkozási csoportjának tárgykészletével mutattuk be a közönségnek. Észak-Magyarországot egy dél-borsodi paraszti konyhabelső jelenítette meg, ünnepi terítékkel és a kenyérsütés eszközeinek hangsúlyozásával. A magyar anyagban kiemelt szerepet kapott a régió gazdag kerámiakultúrája és a hétköznapi sütés-főzés tárgykészlete. Szlovákiát egy Trencsén megyei magashegyi pásztorszállás konyhája képviselte, a tejfeldogozás és a sajtkészítés eszközeinek bemutatásával. A juhtartás hagyományos világának megidézését viseletek és pásztorművészeti tárgyak is erősítették. Csehországból egy morva-sziléziai bányászkonyha berendezése érkezett, melynek tárgyai sorában nagy számban jelentek meg a 19. század második felének ipari tömegcikkei (keménycserép edények, konyhai mérlegek, darálók). Lengyelország népi táplálkozását egy sziléziai parasztcsalád konyhai enteriőrje reprezentálta, ahol az ipari fejlődés árnyékában megőrzött archaikus eljárások és eszközök (a kabolás kemence és annak tárgyai, valamint a káposztasavanyítás hagyományos kultúrája) jelent meg hangsúlyosan. A bemutatott időszak a tágabb régió iparosodásának és a paraszti polgárosodás folyamatának időszaka volt, a 19. század közepétől a 20. század első évtizedéig.


A kiállításhoz valamennyi helyszínen gasztronómiai és folklór rendezvények kapcsolódtak. Az első megnyitó Miskolcon a 28. Kaláka Folkfesztivál rendezvényeihez kötődött. A megnyitót megelőző napon a négy múzeum munkatársai közös szabadtéri rendezvény keretében mutatták be a közönségnek az egyes nemzetek jellegzetes ételeit (magyar lecsó, szlovák sztrapacska, cseh knédli és lengyel bigosz kóstolására volt lehetőség). A megnyitó estéjén a Fonó zenekar magyar és szlovák népzenei koncertje kapcsolódott a kiállításhoz. Trencsénben és Ostravában szintén gasztronómiai bemutatkozás és népzenei koncert kísérte a múzeumi rendezvényt.

 


A kiállítás hasznosulásának értékelése


A nemzetközi együttműködés első, miskolci állomása a 28. Kaláka Folkfesztivál négynapos rendezvényének nyitó eseménye is volt egyben. Ennek megfelelően a megnyitón mintegy 150 fő vett részt, javarészt a fesztivál közönségéhez tartozó érdeklődők. A látogatószám is az első napokban volt a legmagasabb, miután – egyedi kedvezményként – a fesztiváli bérlettel a múzeum is ingyenesen volt látogatható. Ezen kívül a múzeum általában szokásos nyári forgalma mellett az állandó kiállítást megtekintő látogatók a legtöbb esetben az időszaki kiállításokat is megnézték. Statisztikai adatok:


Összes látogatószám: 2235 fő, bevétel összesen 276.600 Ft
Ebből felnőtt látogató: 249 fő x 600 Ft 149.400 Ft
Diák látogató: 424 fő x 300 Ft 127.200 Ft
Ingyenes látogató: 1562 fő (nagyrészt a fesztivál három napján)


A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás nem kapcsolódott, miután annak teljes időtartama a nyári szünetre esett. A sajtó részéről a Magyar Televízió m1 csatornája, a Miskolc Televízió és a Szent István Rádió készített helyszíni felvételeket és interjúkat.


Miskolc. 2008. április 25.


Tóth Arnold
néprajzi osztályvezető
 

 


 Fotógaléria a kiállításról